Er heerst weinig optimisme woensdag op de eerste donorconferentie voor Syrië in Koeweit. Vertegenwoordigers uit 59 landen komen in het Arabische emiraat bijeen om over steun aan de 4 miljoen slachtoffers van het conflict te praten. Anders dan bij andere crisissen gaat het er niet alleen om geld in te zamelen, maar ook over wie dat geld moet verdelen.

De donorconferentie wordt gesponsord door de Verenigde Naties. Men hoopt er 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) te kunnen ophalen. Volgens VN-commissaris-generaal Ban Ki-moon hebben miljoenen Syriërs dringend nood aan steun om in hun basisbehoeften te voorzien. “Zoniet sterven ze”, zei hij.

De emir van Koeweit, sjeik Sabah Al-Ahmed al-Sabah, verklaarde in zijn openingsrede dat niet alleen de huidige toestand in het land vreselijk is, maar dat ook de toekomstvooruitzichten slecht zijn. Zo stelt hij zich ernstige vragen of de eenheid van Syrië zal kunnen blijven bestaan. Koeweit schenkt 300 miljoen dollar (222 miljoen euro) humanitaire hulp.

De Europese Commissie liet al weten dat ze 100 miljoen euro zal overmaken, bovenop de 100 miljoen die al voor de vluchtelingen was bestemd. De VS zouden 155 miljoen dollar (115 miljoen euro) schenken.

Het conflict dat al 22 maanden duurt, treft 3 miljoen Syriërs in eigen land en creëerde 700.000 vluchtelingen in de buurlanden. Dat aantal zou tegen midden dit jaar kunnen toenemen tot 1,1 miljoen indien het geweld aanhoudt.

(