Gentse StudentenRaad niet akkoord met invoering genderquota aan UGent
Foto: edm

De genderquota ondermijnen de democratische verkiezing van het bestuur en houden ook geen rekening met de specifieke gevoeligheden en de eigenheid van de Universiteit Gent. Dat schrijft de Gentse StudentenRaad (GSR) in een, unaniem door de Algemene Vergadering goedgekeurde, open brief aan Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A).

Aanleiding van de brief is volgens de GSR de houding van Smet op de academische opening van het jaar. ‘De studentenvertegenwoordigers kregen hier het verwijt kleinburgerlijk te zijn omwille van hun verzet tegen de invoering van genderquota’, verduidelijkt voorzitter Joachim Lommelen.

Volgens de GSR houden de quota geen rekening met de samenstelling van de studentenpopulatie. ‘Zo zijn 82 procent van de afgestudeerden (2009-2010) aan de faculteit ingenieurswetenschappen en architectuur mannen en 73 procent aan de faculteit diergeneeskunde vrouwen. Toch dient men ook daar dezelfde quota te halen.’ De studenten zeggen dat voor bepaalde raden en commissies de quota vaak strenger zijn dan de 2/3 regel, ze vrezen dat de studenten de quota niet halen.

De GSR wijst er verder op dat het niet altijd eenvoudig is om voldoende kandidaten te vinden en vreest dat de quota drempelverhogend werken. Van de 76 rechtstreeks verkozen studentenvertegenwoordigers zijn er 34 vrouwen en 42 mannen. Het dagelijks bestuur van GSR bestaat uit vijf vrouwen en twee mannen.

Onderwijsminister Pascal Smet laat weten dat hij de open brief grondig wil doornemen en de komende dagen zal reageren met een open brief.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in