Dat heeft ECB-topman Mario Draghi gezegd in een toelichting bij het monetair beleid. Draghi begon met erop te wijzen dat de euro 'onomkeerbaar' is. Daarom is in overleg met de Europese beleidsmakers, onder wie Eurogroep-voorzitter Juncker en Europees Commissaris Rehn, afgesproken een 'volledige ruggesteun uit te werken om vernietigende scenario's tegen te gaan.' De oplossing is samengegoten in het 'Outright monetary transactions'-programma. Praktisch houdt dit het volgende in:
- De ECB zal op de markten obligaties opkopen als de rente die een bepaald land moet betalen te hoog oploopt. Het is niet bekendgemaakt hoe hoog de rente moet zijn voordat de ECB het nodig acht om in te grijpen. Het land in kwestie moet zelf ook om steun vragen en een saneringsprogramma aanvaarden, dat in nauw overleg met de ECB en het steunfonds EFSF wordt opgesteld.
- Er wordt bij het opkopen gefocust op de obligaties met een korte looptijd, bij voorkeur van maximum drie jaar.
- Er is geen maximumbedrag vastgelegd van hoeveel obligaties gekocht zullen worden.
- De ECB krijgt dezelfde status als de andere obligatiehouders. Als het in het slechtste geval zo is dat het land in kwestie de obligaties niet kan terugbetalen, heeft de ECB geen bevoorrechte positie.
- Het inkoopprogramma stopt pas eens de doelstellingen van het OMT zijn bereikt
- Om de invloed te beperken, zal de ECB de aankopen ‘volledig steriliseren'. Dat betekent dat er evenveel geld uit de markt wordt gehaald, als er via de obligatie-aankopen wordt ingepompt. Dat gebeurt door de banken meer geld op depositorekeningen bij de ECB te laten stallen.
- De ECB zal wekelijks bekendmaken hoeveel obligaties zijn opgekocht. Om hoeveel het gaat per land wordt een keer per maand meegedeeld.
- Het OMT vervangt het vorige opkoopprogramma SMP. De obligaties die in het kader daarvan zijn opgekocht, worden tot aan de vervaldatum bijgehouden.
Bij de persconferentie gaf Draghi toe dat het besluit om obligaties op te kopen niet eensgezind werd genomen. Een land stemde niet in met de procedure, antwoordde hij desgevraagd. Hij wou niet bevestigen of het om Duitsland ging, dat zich steeds zeer skeptisch had getoond over een mogelijke inkoop van obligaties. 'U mag zelf raden om welk land het gaat'.
Lekken
Wat Draghi in zijn uiteenzetting aangaf, stemt overeen met de informatie die woensdag al via het persagentschap Bloomberg was uitgelekt. Draghi ging daar op de persconferentie nog even op in: toen een Bloomberg-journalist een vraag stelde grapte Draghi dat antwoorden geen zin had, gezien de man toch alles op voorhand wist.
Rentebesluit
De ECB heeft wel al een mededeling verspreid over het rentebesluit. De Bank houdt de rente stabiel op 0,75 procent.
Sommige analisten hadden gehoopt op een verdere verlaging tot 0,5 procent, maar dat was zeker niet algemeen verwacht. Volgens sommigen was dit een mooi symbool geweest dat de ECB alles wil doen om de problemen aan te pakken. In de praktijk zou een verlaging van de rente wellicht weinig invloed hebben.
In een reactie op het rentebesluit schiet de euro iets hoger tot 1,2652 dollar. Dat is het hoogste peil in twee maanden.
Zweden en Engeland
Eerder vandaag lieten de Engelse en de Zweedse centrale bank al hun rentebesluiten weten. Engeland houdt de rente op peil, terwijl er in Zweden wel een verlaging komt. Daar zakt de basisrente met 25 punten tot 1,25 procent.