Noors politieteam gaat daden Breivik jaar lang onderzoeken
Foto Reuters Foto: © HO
De Noorse politie heeft een eenheid gecreëerd die een jaar lang onderzoek zal doen naar de aanslagen van Anders Breivik. Dat maakte de politie woensdag bekend. Veel aandacht gaat uit naar de financiën van de dader.

Een honderdtal onderzoekers zijn belast met de zaak-Breivik. Verschillende teams concentreren zich op het technisch bewijs, de slachtoffers, getuigen, internationale medewerking en andere aspecten die betrekking hebben op de aanslagen die Anders Breivik op 22 juli pleegde. 'Het onderzoek zal waarschijnlijk een jaar in beslag nemen', verklaarde Hans Halvorsen, de adjunct-chef van de politie in Oslo.

Een hoge officier van de politie verklaarde aan Reuters dat een deel van de rechercheurs momenteel uitzoeken of Breivik financiële hulp kreeg. Daarbij zoeken ze naar aanwijzingen op Bermuda en andere belastingsparadijzen. In zijn manifest zei Breivik dat hij 4 miljoen Noorse kronen (ongeveer 200.000 euro) zou hebben verdiend. Een deel van dat geld zou hij naar eigen zeggen hebben doorgesluisd langs de Caraïben en Oost-Europa.

'In de ondervragingen zei Breivik dat hij lang gewerkt heeft en veel geld heeft gespaard om zijn latere activiteiten te financieren', deelde de aanklager van de politie, Paal-Fredrik Hjort Kraby, mee. 'Het zou gaan om meerdere miljoenen Zweedse kronen - ik ga niet uitwijden over het exacte cijfer- en hij zei dat hij er zelf voor heeft gewerkt.'