Klachten misbruik Versteylen niet naar parket
Luc Versteylen en Mieke Van Hoof. pdw Foto: © PDW Pol De Wilde
De vzw 'Leven in de brouwerij' gaat niet in op de vraag van het Antwerpse parket om de 28 nieuwe en de eventuele toekomstige klachten over misbruik door pater Luc Versteylen door te spelen aan het gerecht. De organisatie belooft wel slachtofferhulp.

Sinds drie minderjarigen vorig jaar klacht hebben ingediend tegen Versteylen en diens levensgezellin voor seksueel misbruik, heeft de vzw 'Leven in de brouwerij' 28 nieuwe klachten ontvangen. De leefgemeenschap, het geesteskind van Versteylen, zei ze niet te willen doorspelen 'omdat de slachtoffers zelf niet naar het gerecht stappen'. Net als in de zaak van de drie minderjarigen, zijn de feiten toch verjaard, gaat de argumentatie voort. 

Het Antwerpse parket betreurt die beslissing en lanceerde een verzoek aan de vzw om toch mee te werken. 'Het is mogelijk dat de feiten verjaard zijn, maar dan kan het gerecht nog altijd iets voor de slachtoffers betekenen', klonk het. Maar de vzw, die zegt geen meldingsplicht te hebben, herhaalt dat het de klachten bij zich houdt. 

Walter Lever, de facto woordvoerder van 'Leven in de brouwerij' benadrukte dat er wel advies wordt geboden aan de slachtoffers. 'Al wie daar nood aan heeft, is bij ons welkom voor een gesprek. Daarnaast adviseren wij hen over het al dan niet overmaken van hun klachten aan het gerecht. Maar wij gaan dat niet zelf doen, uit respect voor hun privacy.'