Waarom 'Mia' van Gorki een klassieker is
Foto: rr
Het liedje 'Mia' van Gorki bestaat vandaag twintig jaar. In die tijd is het liedje, dat ooit een b-kantje was, uitgegroeid tot een moderne klassieker.

Toen 'Mia' van Gorki in 2003 op nummer één belandde in Studio Brussels Tijdloze 100 was dat toch opmerkelijk. Weliswaar is de top-100 van de zender in zijn bestaan steeds chauvinistischer geworden, en staan groepen als Deus, Zita Swoon en Daan vaak met meerdere nummers in de lijst. Maar het leeuwendeel van die groepen zingt in het Engels.

'Mia' was onhoudbaar, maar ook onopgemerkt, naar de top van de lijst geklommen, constateerden de kenners verbaasd: het nummer was in 1993 net de lijst binnengeslopen, op nummer 98, en elk jaar een beetje hoger gestemd. In 2000 dook het de top-tien binnen, om in 2003 op nummer één te belanden. Ook op Radio 1 werd het liedje verkozen tot beste Belgische song. Luc De Vos vond er zelf niet meteen een verklaring voor.

Debuutplaat

'Mia' is een nummer uit de debuutplaat van Gorki, toen nog Gorky. De platenfirma vond het niet goed genoeg voor een single: het werd de b-kant van de single 'Soms vraagt een mens zich af'. Dat is allang weer uit De Tijdloze verdwenen, maar 'Mia' is gebleven.

Wat heeft 'Mia' dat andere nummers niet hebben? Het is een slow, en dat zal wel een rol hebben gespeeld. Zelfs een luisterpubliek dat heel wat pokkenherrie kan hebben, zoals dat van Studio Brussel, grijpt op de belangrijke momenten naar iets rustigs. Het merendeel van de nummers in de top-tien van De Tijdloze zijn trage nummers.

Biertenten

Maar er is meer. Jarenlang schuimde Luc De Vos biertenten en festivals bij u in de buurt af, telkens met het numme op de setlist. Het was meteen een publieksfavoriet, en ook de zanger bracht het graag: vroeger maakte hij er al eens een versie van die tien minuten duurde.

De dertigers die ooit een lief hebben binnengedaan op de tonen van 'Mia' - of de breuk met datzelfde lief hebben verwerkt terwijl het op de achtergrond tinkelde - hebben nu kinderen en blijven thuis tijdens de feestdagen. Waar ze naar de radio luisteren. En ze zijn nog betrokken genoeg bij popmuziek om top-tienen te maken en naar radiozenders te mailen.