Kan Philippe Muyters wel rekenen?
Foto: rr

Minister van Begroting Philippe Muyters maakte gisteren geen al te beste beurt in het Vlaams Parlement. Muyters kreeg bakken kritiek over zich heen en maakte zich finaal onsterfelijk belachelijk.

Politici moeten opletten met rekensommetjes, zeker als ze de minister van Begroting zijn. Denk maar aan Freya Van den Bossche, die op de radio bekende dat ze de vierkantswortel uit 25 niet kon trekken.

Vlaams minister en neofiet Philippe Muyters (N-VA) moet al helemaal beginnen opletten. Hij moest deze zomer al toegeven dat hij een rekenfoutje gemaakt had, kreeg vervolgens het verwijt van federaal collega Guy Vanhengel (Open VLD) dat hij nogmaals rekenkundig de mist ingegaan was, en gisteren had hij tijdens het debat over de begroting opnieuw prijs.

"Een minister van Begroting moet één ding kunnen en dat is rekenen", zei fractieleider Sven Gatz van oppositiepartij Open Vld. Waarop Muyters het 'misverstandje' rond de besparingen bij onderwijs wou rechtzetten en ietwat triomfantelijk besloot met: 'Ik kan tellen en ik zal blijven tellen. 117 miljoen bestaat uit 72 en 35. Voor wie kan tellen is 35 en 72 117.'

Helaas, 35 plus 72 was nog nooit 117 en zal het in de nabije toekomst ook niet snel worden.