Beurzen en kredietmarkten herademen
Van onze medewerkerIn de voorbije week herstelden de aandelenbeurzen erg krachtig van de inzinking die de Amerikaanse S&P500 de week ervoor onder het dieptepunt van de berenmarkt in 2002 had doen vallen. Dat gebeurde met minder commotie dan de zware koersval in oktober en ook het herstel van de voorbije week ging voorbij zonder al te grote opwinding. Nochtans beleefde de MSCI World, de index van aandelen wereldwijd, met +12% zijn grootse weekwinst ooit.

Opnieuw kan dat een aanwijzing zijn dat we het dieptepunt achter de rug hebben en de markten bezig zijn aan het zogenaamde uitbodemingsproces.

De paniek op de beurzen twee weken geleden, kwam er toen de kredietmarkten nieuwe dieptepunten opzochten nadat de Amerikaanse minister van Financiën besliste toch geen slecht kredietpapier van de banken over te kopen, zoals eerst aangekondigd. In de plaats zal Paulson het consumentenkrediet reanimeren. Meteen kwamen de banken weer zwaar onder druk en het aandeel-Citigroup crashte met 70% naar 3dollar.

Begin deze week injecteerde de Amerikaanse overheid dan maar 20 miljard dollar in Citigroup, de tweede bank van de VS. Citigroup heeft zich garant gesteld voor 300 miljard dollar slechte kredieten. Het was een redding naar Europees model. Met succes. Gisteren schoot Citigroup nog maar eens hoger en noteert nu rond 8dollar meer dan dubbel zo hoog als vorig week.

Bovendien maakte de Amerikaanse centrale bank (Fed) bekend dat het voor 600 miljard dollar door de hypotheekreuzen Freddie en Fannie gewaarborgde leningen met hypotheken zou opkopen. Meteen zakte de hypotheekrente fors.

Ondertussen bleef het economische nieuws slecht. Wel was er verbetering op het inflatiefront. Door de vrije val van de olieprijs viel de inflatie in de eurozone nooit sneller terug. De geldontwaarding in een jaar zakte van 3,2 % in oktober naar 2,1% in november. Daarmee wordt de plafonddoelstelling van de Europese Centrale Bank bijzonder snel bereikt. Volgende week vergadert de ECB en alle waarnemers verwachten dat voorzitter Trichet een rentedaling zal aankondigen. Deze week gaf hij overigens ook openlijk aan klaar te zijn om de rente verder te verlagen. De grote vraag is of het meer zal zijn dan 50basispunten. Vandaag staat de rente op 3,25%.

De euribor, de rente die banken elkaar aanrekenen, blijft ondertussen dag na dag dalen. Gisteren zakte het weektarief op 3,166 % al onder het ECB-tarief van 3,25%. De euribor op een maand daalde tot 3,57%. Op 31oktober was het maandtarief nog 4,43 %. Of de ontspanning van deze interbankenrente op een echt herstel van het vertrouwen tussen banken wijst, is nog onzeker. Voor bedrijven is het alvast een hart onder de riem, want hun krediettarief is vaak gekoppeld aan de euribor-rentes.