Ondanks een koersprong van 20% noteert holding RHJ International nog altijd lager dan zijn cashmiddelen.

holding

Van onze medewerkerRHJ is een holding die sinds 24 maart 2005 op de Brusselse beurs noteert. Het aandeel leidt een wat verborgen bestaan en brak tot nog toe weinig potten. Integendeel, van een koers van 19,25 euro bij de start, schoot vorige week nog 3,20 euro over.

Meteen kan het aandeel symbool staan voor de vaak bijna onbegrijpelijke koersen die de jongste maanden op de beurzen te zien zijn. Want tegen 3,20 euro noteerde het aandeel niet alleen meer dan 70 % onder de door analist Tom Simonts van KBC Securities conservatief geschatte waarde. Van die waarde zit 408 miljoen euro of 5,6 euro per aandeel in cash.

Zelfs als je alle participaties - volgens Tom Simonts 435 miljoen euro of 5,1 euro per aandeel waard - op 0 zet, blijft de intrinsieke waarde van deze holding hoger dan de beurskoers.

De 3,20 euro kwam vorige week tijdens de nieuwe beursbodem op het koersbord, het herstel deze week deed het aandeel tot donderdag 30 % opleven. Maar tegen 4,36 euro kwam de koers nog altijd niet aan de 5,6 euro cash die er per aandeel in zit. En wij die dachten dat cash tegenwoordig goud waard is. Wie cash heeft, kan nu immers goedkoop kopen.

Maar bij RHJ vrezen beleggers blijkbaar dat de holding het geld in het water gaat gooien. Het is wel zo dat RHJ mogelijk verder investeert in de bedrijven in zijn portefeuille, maar de bedoeling blijft nog steeds om daar op termijn geld aan te verdienen. Overigens zet RHJ nu vooral investeringskansen in de financiële sector.

De abnormale waardering van het aandeel heeft allicht ook te maken met de investeringen die RHJ in de (meestal Japanse) automotivesector heeft. Bedrijven die het vandaag moeilijk hebben. Maar we mogen aannemen dat dit al meer dan volledig is weerspiegeld in de waarde die Tom Simonts op de participaties kleefde.

En zo zie je dat hij van de 435 miljoen euro aan deelnemingen slechts 160 miljoen euro waarde toedicht aan de automotivebedrijven. Overigens is een aantal daarvan beursgenoteerd.

Met een geschatte waarde van 150 miljoen euro of 1,8 euro per aandeel is Phoenix Resort nu de belangrijkste waarde in portefeuille. Het is een golf- en hotelcomplex in het zuiden van Japan, waarvan RHJ International 100 % eigenaar is. Uit de halfjaarresultaten die RHJ International gisteren bekendmaakte, bleek dat Phoenix lijdt onder de moeilijke economische omgeving. De bezettingsgraad van de hotels zakte fors. Mogelijk daarom zakte RHJI gisteren 8 % tot 4 euro. RHJ boekte in de eerste jaarhelft voor 148 miljoen euro waardeverminderingen.

Dat RHJI ook geld kan verdienen bleek uit de verkoop van het belang van 48,5 % in de producent van audiovisuele apparatuur D&M holdings met een meerwaarde van 102 miljoen euro.

Een van de ceo's is Tim Collins, die zelf 8 % van de aandelen heeft. Financiële man is Jean-Marc Roelandt, ex-cfo van Ubizen.