Krachtmeting Ugeux - Davignon
Louis Cheung: door beide kampen begeerd.bn
Foto: © DANIEL J. GROSHONG
Georges Ugeux, de voormalige co-topman van de beurs van New York, bindt de strijd aan met Etienne Davignon om het voorzitterschap van Fortis.

Van onze redacteurGeorges Ugeux is de meest prominente naam op de lijst-Deminor die de krachtmeting aangaat met de lijst-Davignon bij de verkiezing van de nieuwe raad van bestuur van Fortis maandag (in Utrecht) en dinsdag (in Brussel). Ugeux staat niet alleen bekend als een intelligent man maar ook als financieel specialist die van financiën meer kaas heeft gegeven dan Davignon.

Pikant detail is dat Ugeux tussen 1988 en 1992 nog financieel directeur geweest is van de Generale Maatschappij en dus nog voor Davignon gewerkt heeft. Hij leidde vervolgens de zakenbank Kidder, Peabody Europe en was jarenlang vicevoorzitter van de New York Stock Exchange.

Davignon voerde de afgelopen dagen intens campagne bij grote aandeelhouders om zich te verzekeren van steun voor zijn verkiezing.

Als hij het niet haalt, zou dat belangrijk gezichtsverlies vormen voor één van de oudste krokodillen uit het Belgische bedrijfsleven.

Het probleem met Davignon is niet alleen dat hij een oude krokodil is maar dat de bestuurderslijst die hij aanvoert maar moeilijk als een vernieuwende ploeg beschouwd kan worden, die er bovendien weinig belang bij heeft om na te gaan wat in het verleden allemaal fout is gegaan. Dergelijke foutenanalyse is voor ontevreden aandeelhouders van belang om eventuele aansprakelijkheidsprocedures te kunnen opstarten. Ze willen dat Fortis zelf daarin het initiatief neemt.

Davignon kon de afgelopen dagen argumenteren dat hij wel kandidaat moest zijn voor het voorzitterschap omdat niemand anders deze weinig aantrekkelijke job wil, maar dat argument is sinds vrijdagavond achterhaald. Na afloop van een belangrijke ontmoeting tussen aandeelhouders van Fortis met vertegenwoordigers van Deminor gisterenmiddag bleek dat het aandeelhoudersverzet zich van voldoende steun verzekerd weet om boven water te komen.

De vraag is of de lijst-Davignon, met de steun van Fortis, ondertussen niet al voldoende volmachten heeft geronseld om zichzelf in het zadel te hijsen. Die volmachtenlijst zou echter allesbehalve eenzijdige steun aan het adres van de lijst-Davignon vormen.

De lijst-Davignon staat voor de uitdaging om maandag in Utrecht een meerderheid van vertegenwoordigde of aanwezige aandeelhouders achter zich te krijgen. Voor de lijst-Deminor is de inzet precies het omgekeerde: benoeming van de lijst-Davignon afblokken zodat hun alternatieve lijst kan worden voorgelegd. Als Davignon zich de toegang tot de voorzittersstoel van de Koningsstraat20 versperd ziet, betekent dit nog niet automatisch dat over een nieuwe lijst gestemd kan worden. Mogelijk is daarvoor een nieuwe aandeelhoudersvergadering nodig. De eerstvolgende is in principe dinsdag in Brussel.

Bestuurder worden bij het veelgeplaagde Fortis is alvast geen cadeau. Naast Ugeux, die meteen opnieuw in de schijnwerper kan komen, staat ook Serge Wibaut (voormalig chief investment officer van Axa Bank en een vroegere adviseur van toenmalig minister van Financiën Philippe Maystadt) op de alternatieve lijst. Opvallend is ook de naam van Jozef De Mey, de vroegere ceo van verzekeraar FortisAG. De Mey was voor zijn ontslag in 2007 bij Fortis nog chief investment officer maar kon niet zo goed overweg met de Votron-cultuur.

Deminor stelt ten slotte voor dat Louis Cheung, die ook op de lijst-Davignon prijkt, bestuurder wordt. De organisatie praat nog met twee kandidaat-bestuurders (onder andere een specialist gestructureerde kredieten) die nog voor maandagochtend boven water zouden komen.

Als de alternatieve lijst het haalt, is ook het lot van Karel De Boeck bezegeld. Hij zou tegen een jaarvergoeding van 800.000 euro per jaar ceo worden van Fortis. Deminor pleit voor een specialist gestructureerde kredieten. 'Fortis is eigenlijk een hedge fund geworden', zei partner Erik Bomans gisteren. Sommigen spreken hem tegen: ze waren dat al sinds de overname van ABN Amro.