Bedrijfswagens zijn de melkkoe van de fiscus. Zowel voor werkgevers als voor werknemers is de fiscale druk op firmawagens de afgelopen jaren constant opgelopen. Het gevolg is dat steeds meer mensen zich afvragen of een bedrijfswagen nog wel interessant is.

In de meeste situaties is dat weliswaar nog altijd het geval. Wie een firmawagen heeft, bespaart nog altijd bakken geld. Geen dure verzekeringspremies meer, geen onderhoudskosten, geen jaarlijkse belastingen en in 90 procent van de gevallen ook geen brandstofkosten meer. Alles samen tikt dat aardig aan. En ook het comfort van een bedrijfswagen is een troef. Geen zorgen meer over de kostprijs van een herstelling en is je wagen buiten gebruik, dan staat er meestal meteen een vervangwagen voor de deur.

Bovendien worden de meeste bedrijfswagens ook regelmatig vervangen. Na vier jaar of 120.000 kilometer moet de wagen ingeleverd worden en komt er een nieuwe voor in de plaats. Zo rijd je altijd rond met een recent model. Om al deze kosten zelf te kunnen betalen, is in de meeste gevallen meer nodig dan een loonsverhoging die gelijk is aan het budget dat je baas uittrekt voor je wagen, verhoogd met de bijdrage en/of belasting die je elke maand voor je bedrijfswagen moet betalen.

In sommige situaties kan de financiële balans echter toch nog doorwegen in het voordeel van een eigen wagen, waarvoor door de werkgever een kilometervergoeding wordt uitbetaald voor de kilometers die beroepshalve werden afgelegd.

Dat is bijvoorbeeld wel eens het geval voor verzekeringsinspecteurs, handelsvertegenwoordigers, werfleiders,.... en andere kilometervreters.

De verklaring hiervoor is duidelijk: per kilometer die je met je eigen wagen aflegt in opdracht van je baas, de zogenaamde werk-werk-kilometers dus, mogen werkgevers een belastingvrije kilometervergoeding uitbetalen aan werknemers die daarvoor hun eigen auto gebruiken. Die vergoeding bedraagt momenteel 0,2940 euro per kilometer (jaarlijks indexeerbaar). Leg je in een jaar bijvoorbeeld 35.000 kilometer af voor je werk (pas op: je woon-werkverkeer hoort daar niet bij) dan kun je volledig vrij van belastingen een kilometervergoeding van 10.290 euro per jaar opstrijken, wat overeen komt met een gemiddeld budget van 851,50 euro per maand, belastingvrij.

Bedenk daarbij dat je dan ook niet meer moet betalen voor het voordeel van alle aard, en de weegschaal kan best gaan overhellen naar de andere kant.

Dus, hoe raar het ook klinkt: hoe meer kilometers je aflegt voor je werk, hoe aantrekkelijker een eigen wagen wordt.