Het advies van de Europese Commissie om het VDSL-netwerk open te gooien, is een nieuwe episode in de vete die al maanden aansleept tussen het BIPT en Belgacom.

telecom

van onze redactriceDe Europese Commissie steunt het voornemen van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) om Belgacom te verplichten zijn supersnelle VDSL-netwerk open te stellen voor de concurrentie. 'Ik juich dit langverwachte voorstel van de Belgische regelgevende instantie om de concurrentie op de breedbandmarkt te verhogen toe', liet Europees commissaris voor Telecommunicatie Viviane Reding gisteren weten. Reding sprak haar steun uit aan het BIPT 'om op een snelle en ambitieuze manier te zorgen voor meer concurrentie op de Belgische breedbandmarkt'.

De regulator maakte eind november zijn plannen aan de Europese Commissie bekend. Volgens de commissaris leidt de recente inspanning van het BIPT ertoe dat de keuzevrijheid van de consument toeneemt en investeringen bevorderd worden. 'Op dit moment betaalt de Belgische consument nog steeds vrij hoge prijzen voor breedbanddiensten', liet de commissaris weten. De Belg betaalt per maand gemiddeld 38euro voor zijn internetaansluiting. Dat is zeven euro meer dan de Fransen en tien euro meer dan de Britten.

Belgacom liet in november al weten dat het weigert zijn supersnelle VDSL-netwerk, waarin het honderden miljoenen pompte, open te stellen voor de concurrentie. Het telecombedrijf dreigt ermee naar het hof van beroep te trekken als het BIPT zijn eisen doordrukt.

Volgens Belgacom baseert de telecomregulator zich op een verkeerde mededingingsanalyse, en houdt hij geen rekening met het feit dat het bedrijf het VDSL-netwerk vooral wil gebruiken voor hogedefinitietelevisie (HDTV) en niet voor internet. Het BIPT verliest volgens Belgacom de regionale verschillen uit het oog en vergeet dat de kabeloperator Telenet in Vlaanderen dominant is voor het aanbieden van breedband via de kabel. Kabelbedrijven zijn nog niet verplicht om concurrenten op hun netwerk toe te laten.

Volgens de Europese Commissie heeft Belgacom, dat nog altijd voor de helft in handen is van de Belgische staat, een marktaandeel van 46,8 procent op de kleinhandelsbreedbandmarkt. Hoewel de meeste consumenten toegang hebben tot breedbanddiensten, via kabel- of telecomoperatoren, heeft de concurrentie zich nog onvoldoende ontwikkeld, vindt de Commissie. De Commissie liet nog weten dat ze hoopt op een snelle uitvoering van de voorgestelde regelgeving.

Het aandeel Belgacom verloor gisteren 1,9 procent.

www.standaard.biz/belgacom