Opening met champagne
Goed begonnen is half gewonnen en dus staken de beursgoden meteen een tandje bij. Vanuit China kwam aanwaaien dat de groei er in december nog sterker is aangetrokken dan de herhaaldelijk opgetrokken verwachtingen al aangaven. Met een groei van 10% spreken sommigen al van oververhitting.

Daar lijken Europa en de VS nog niet aan toe, maar ondertussen bleek uit een enquête bij de aankoopdirecteuren in de Amerikaanse nijverheid wel dat de activiteiten in december op het hoogste peil sinds 3,5 jaar draaien.

Tegelijk hadden de voorzitter en de vicevoorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve, Fed) in toespraken op zondag al op voorhand opkomende zorgen over een hogere rente in de kiem gesmoord. Vicevoorzitter Donald Kohn zei dat een renteverhoging doorvoeren omdat de indruk ontstaat van een sterke prijsverhoging van activa (lees: aandelen), op middellange termijn negatief is voor economische stabiliteit.

Fed-voorzitter Ben Bernanke voegde eraan toe dat de lage rentepolitiek van de Fed niet of nauwelijks de oorzaak was van de zeepbel in de (wereldwijde) vastgoedmarkt en de gevolgen op de financiële wereld.

Bernanke noemde de onvolkomen reglementering inzake kredietverstrekking (en ook het gebrek aan toezicht door de Fed) als de belangrijkste oorzaak van de problemen.

Allemaal goed en wel, maar voor de beleggers die nu bijna uitsluitend bezig zijn de volgende maanden in te schatten was de analyse een geruststelling. De Fed geeft allesbehalve het sein dat de rente snel en fors zal verhoogd worden. Dat én een fors oplopende obligatierente is de grote angst onder beleggers. Blijft over: de verwachting dat de bedrijfsresultaten over het vierde kwartaal en het eerste kwartaal fors beter zullen zijn dan tijdens de ergste periode van de crisis.

Resultaat: champagne op de eerste beursdag. De Europese beurzen vierden met winsten van ruim 1% tot zelfs 2,3% (Amsterdam).

Brussel vierde luid mee een won 2%. Industriële waarden zoals Umicore (+6,4%), Nyrstar (+5%) en Bekaert (+3%) schoten hoger. Nog 2% en de Bel doorbreekt het hoogste punt van 2009.