De tussenkomst van het consortium rond Fortis maakt ABN Amro duurder voor Barclays. Analisten zien biedprijzen van 38 tot 45euro per aandeel.

Ivan Lathouders van Bank Degroof vindt de tussenkomst van Fortis positief. Volgens de analist zou een geslaagd opsplitsingsbod het gebrek aan schaal van Fortis in de Nederlandse bankenmarkt oplossen. Fortis blijft voor Degroof het favoriete financiële aandeel, ook al kan er druk komen op de koers van het aandeel als gevolg van een mogelijke aandelenuitgifte bij een succesvol bod.

Degroof schat de waarde van de retailpoot van ABN Amro in Nederland op 10,2miljard euro. Asset management en private banking zouden elk 5,1miljard waard zijn. Maar zoals Lathouders terecht opmerkt, het is nog lang niet duidelijk hoe het consortium van drie partijen dat onder elkaar zou verdelen.

Dat is meteen de basisopmerking van Goldman Sachs. Onderschat niet de complexiteit van een bod met drie bieders. Ze moeten het eens raken over de due diligence, dat is het juridische boekenonderzoek, en de waarde van de verschillende onderdelen. Goldman Sachs verwacht dat het consortium tot 42euro per aandeel ABN Amro zou kunnen bieden. De kansen dat Barclays het haalt, is afgenomen, stelt de zakenbank.

Oriel Securities acht een bod van circa 38euro per aandeel vanuit het consortium realistisch. Het huis laat zich kritisch uit over de ware bedoelingen van de kandidaat-bieders. ,,De timing suggereert dat het mogelijk om het bederven van het feestje van Barclays gaat en het opdrijven van de prijs van het aandeel ABN Amro.,

Rabo Securities spreekt van een ,,onvriendelijke toenadering, en onderstreept dat een vijandige overname zelden lukt. De Nederlandse bank schat de slaagkans van het Fortis-consortium daarom op minder dan 50%.

Petercam raadt beleggers aan hun aandelen voorlopig bij te houden omdat nog andere partijen in de dans zouden kunnen springen. Petercam schuift namen als HSBC en Citigroup naar voren.

Voor Jean-Pierre Lambert van Keefe Bruyette moet het Britse Barclays met zijn bod terug naar de tekentafel en nadenken over een volgende stap: zelf een consortium samenstellen of de strijd eventueel opgeven.

Een ideaal consortium omvat volgens Lambert namen als Bank of America Corp, ING Groep en Bank of Montreal. Dat zou de prijs voor ABN Amro kunnen opdrijven tot 45,6euro per aandeel. Dat is erg hoog. Maar hoe meer bankenconsortia het strijdperk intreden, hoe meer de biedprijs die richting zal uitgaan. (pdd)