Biedoorlog om ABN Amro lijkt onafwendbaar
DRIE gerenommeerde Europese banken hebben zich vrijdag aan het ABN Amro-front gemeld. Officieel doen Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander niet meer dan een verzoek om eens te mogen komen praten. In werkelijkheid is het de eerste stap in een gedurfd plan om de grootste bank van Nederland in stukken te zagen en onder elkaar te verdelen.

Italië en het Braziliaanse Banco Real, dat is een lekker hapje voor Santander, de grootste bank van Spanje. LaSalle in de VS en misschien de zakenbank: uitermate geschikt voor RBS. En Fortis, de verrassende derde in het bankenconsortium, heeft het gemunt op de private bank van ABN Amro (een mooie aanvulling op MeesPierson), op de tak vermogensbeheer (een mooie aanvulling op Fortis Investments), op het Nederlandse kantorennetwerk en misschien zelfs op (een deel van) de Aziatische activiteiten. De rest van het trotse ABN Amro wordt in dat scenario wellicht verkocht aan de meest biedende.

Het is vrijwel exact het scenario dat The Children's Investment Fund (TCI) voor ogen had toen dat hefboomfonds in februari ABN Amro-topman Rijkman Groenink een brief schreef met het verzoek op de komende aandeelhoudersvergadering van 26april een stemming te organiseren over splitsingsvoorstellen.

De kans dat de grootste bank van Nederland straks aan stukken wordt gereten en opgepeuzeld, is dan ook levensgroot. De onderhandelingen met het Britse Barclays zaten tot dit weekend in het slop, onder meer over de vraag in hoeveel markten de merknaam ABN Amro behouden zou blijven. En zelfs als de onderhandelingen alsnog succesvol worden afgerond - waarover we morgen al duidelijkheid krijgen - dan dreigen management en aandeelhouders van ABN Amro op 26 april frontaal met elkaar in conflict te komen.

Want als Rijkman Groenink zijn aandeelhouders aanraadt om in te gaan op het bod van Barclays zullen die wellicht twee keer nadenken voor ze dat advies opvolgen. Volgens analisten dreigen zij in dat scenario op zijn minst een paar euro per aandeel mis te lopen. Waarnemers gaan er immers van uit dat Barclays maximaal 35euro per aandeel ABN Amro kan betalen, terwijl Fortis, RBS en Santander samen ongeveer 40euro zouden kunnen ophoesten.

Het bod van het Fortis-consortium zou in dat geval wel vijandig zijn. Dat doet sommige analisten twijfelen over de slaagkansen van zo'n transactie, want een vijandig opsplitsingsbod op een grote bank is niet alleen bijzonder complex, het is in Europa ook nog nooit eerder vertoond. De analisten van Rabo Securities achten de slaagkansen daarom ,,niet hoger dan 50 procent,.

Maar dat is niet de enige hinderpaal die het Fortis-consortium op zijn weg zal vinden. Want de strijd om ABN Amro is nog maar net begonnen. Analisten gaan ervan uit dat dit de voorbode is van een ware biedoorlog op ABN Amro. Zij rekenen erop dat nog andere bankgroepen een bod zullen uitbrengen, al dan niet in een rivaliserend bankenconsortium.

Veel genoemd als derde hond zijn het Britse HSBC en het Amerikaanse Citigroup. Maar zelfs Barclays mag bij het afspringen nog niet afgeschreven worden. De bank kan nog altijd een rivaliserend consortium opzetten, bijvoorbeeld met het Spaanse BBVA dat naar verluidt wel te vinden is voor een bod in een consortium.

Dat alles kan de overnameprijs voor ABN Amro, die nu al aan de hoge kant is, nog verder opdrijven. Een analist van Keefe, Bruyette en Woods schreef gisteren in een rapport dat een optimaal bankenconsortium - waarin bijvoorbeeld ook Bank of America, ING en Bank of Montreal zouden instappen - tot 45,6euro per aandeel zou kunnen bieden.

TCI, dat het ganse proces in gang zette, houdt alvast de druk hoog. Het hefboomfonds TCI dreigde met de rechtbank als de directie van ABN Amro het bankenconsortium niet op gelijke wijze behandelt als Barclays.

Maar volgens ingewijden is ABN Amro daar niet meteen toe bereid. Groenink en co houden voorlopig de boot af met het argument dat het bod van het Fortis-consortium niet concreet genoeg is. Dat kan niemand verwonderen. In een opsplitsingsscenario ziet de top van ABN Amro niet alleen een levenswerk kapot gaan. Een groot aantal van hen dreigt ook in één klap overbodig te worden.

Maar de aandeelhoudersvergadering kan de top van ABN Amro op 26april terugfluiten en de deur openzetten voor een biedoorlog. Als je weet dat inmiddels de helft van de ABN Amro-aandelen van eigenaar zijn gewisseld, lijkt die kans zelfs erg groot. Want daar zitten wellicht heel wat koopjesjagers tussen. (nta)