Philips' resultaten over het eerste kwartaal overtroffen de verwachtingen van analisten. Tijdens de eerste drie maanden verdiende de elektronicagroep 875 miljoen euro. Analisten hadden op 832 miljoen euro gerekend. Het resultaat bevatte wel een eenmalige meevaller van 697 miljoen euro door de verkoop van een participatie in de Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC).

De operationele winst (ebita) bedroeg 353 miljoen euro, of 27 % meer dan het jaar voordien. De omzet daalde met 3 % tot 6 miljard euro, maar dat had veel te maken met de verkoop van de halfgeleiderdivisie vorig jaar. Gecorrigeerd voor die factor steeg de omzet met 3 %. Dat is nog altijd minder dan de groei van 5 tot 6 % die Philips zichzelf ten doel heeft gesteld.

De grootste divisie, de consumentenelektronica, moest op vergelijkbare basis 6 % inleveren door de lagere prijs voor monitoren. De toenemende vraag naar platte schermen kon dat niet helemaal compenseren.

Philips denkt de groei de komende kwartalen een duwtje in de rug te kunnen geven door de introductie van een reeks nieuwe producten. Het bedrijf wil vooral inspelen op het groeiende milieubewustzijn door zijn spaarlampengamma naar voren te schuiven. (rmg)

www.philips.com