Gsm-doorschakeltarieven volgend jaar bijna gelijk
Op 1juli van volgend jaar worden de mobiele terminatietarieven van Proximus en Mobistar gelijkgeschakeld. De derde operator, Base, blijft een beperkte voorkeursbehandeling krijgen.pn
Foto: © Michael Kooren/01170276
Belgacom is gebaat bij een nieuw voorstel voor de mobiele terminatietarieven. Base verliest het meest.

telecom

Van onze redacteur

Wim De Preter

De Belgische telecomwaakhond BIPT heeft de gsm-operatoren een nieuw voorstel voorgelegd voor de mobiele terminatietarieven (MTR), de tarieven die de mobiele operatoren aan andere operatoren mogen aanrekenen om oproepen naar hun netwerk aan te nemen.

Europa streeft al langer naar een geleidelijke daling van de tarieven in het voordeel van de eindconsument. Een belangrijk twistpunt was de vraag in hoeverre de kleinere operatoren, die pas later op de markt kwamen, het recht moeten hebben om hogere terminatietarieven aan te rekenen dan de marktleiders, de vroegere staatsmonopolies zoals Belgacom/Proximus.

Het BIPT deed vorig jaar een voorstel waarin alle tarieven geleidelijk daalden, maar waarbij er een grote kloof bleef gapen tussen de MTR die Belgacom mocht aanrekenen en de MTR die de Belgische nummers twee en drie, Mobistar en Base, mochten aanrekenen. De Europese Commissie floot de Belgische regulator toen terug met de eis dat die kloof op zijn minst voor de tweede operator gedicht zou worden.

Het BIPT heeft nu een nieuw voorstel klaar dat aan die Europese bezwaren tegemoet komt. Tegen 1juli van volgend jaar worden de MTR van Proximus en Mobistar gelijkgeschakeld op maximaal 7,96cent per minuut. In de eerdere voorstellen was dat 7,48 en 9,38cent, of nog een verschil van ruim 25%. Base blijft in de nieuwe voorstellen een ,,voorkeursbehandeling'' genieten, maar die wordt aanzienlijk beperkt. De derde operator zal vanaf 1juli 2008 nog maar een kleine 10% meer mogen aanrekenen dan zijn twee concurrenten. In zijn eerdere voorstellen gaf het BIPT nog een premie van bijna 60% tegenover Proximus en 27% tegenover Mobistar.

Het nieuwe tariefplan van het BIPT kijkt ook een jaar verder dan het oude plan: de laatste fase van de verplichte tariefverlagingen is nu gepland voor 1juli 2009 in plaats van 1juli 2008. Er zijn in totaal nog vier tariefverlagingen gepland, telkens op 1januari en 1juli van 2008 en 2009.

Het BIPT legt in zijn nieuwe voorstellen ook op dat vanaf de eerstvolgende aanpassing, op 1januari 2008, de terminatietarieven een zogenaamde flat fee moeten zijn, een eenvormig tarief ongeacht het tijdstip en met tarificatie per seconde. Tot nog toe had de regulator alleen een gemiddelde MTR opgelegd en kregen de operatoren de vrijheid om de tarieven aan te passen in functie van het tijdstip of de duur van de oproep. Base, bijvoorbeeld, opteerde voor fors hogere tarieven in het weekend.

Algemeen genomen zijn de nieuwe voorstellen vooral positief voor Belgacom/Proximus, dat in absolute cijfers hogere terminatietarieven zal mogen aanrekenen dan onder de eerste voorstellen. Voor Mobistar gaat het om een lichte daling, terwijl Base het meest moet inbinden.

Rob Goyens, telecomanalist bij Dexia, noemt de nieuwe voorstellen evenwel vooral positief voor Mobistar, omdat ze minder ver gaan dan verwacht werd. De analist geeft Mobistar een koopadvies met een koersdoel van 72euro. Hij trekt ook het advies voor Belgacom op tot ,,neutraal'', met een koersdoel van 33,8euro (+3%).