Bart Claes (JBC) en Johan Vannieuwenhuyze (Lessius) worden onafhankelijk bestuurder bij Schoenen Torfs.

De toetreding van Bart Claes (44) als onafhankelijk bestuurder in de raad van bestuur van de retailer Schoenen Torfs is een nieuwe stap in het aanhalen van de banden tussen kledingketen JBC en Torfs. De uitbreiding van de raad van bestuur van Torfs past in het familiecharter dat Jozef Lievens, begeleider van familiebedrijven, mee opstelde voor de groep.

,,Een financiële toenadering van beide bedrijven is absoluut niet aan de orde,, verduidelijkt Wouter Torfs (49), de gedelegeerd bestuurder van Torfs. ,,We wilden onafhankelijke bestuurders die bepaalde vaardigheden meebrachten. Voor Bart Claes is dat retail, met Johan Vannieuwenhuyze halen we extra financiële kennis binnnen.,

Vannieuwenhuyze en Torfs kenden elkaar nog niet, terwijl Wouter Torfs Bart Claes al enkele jaren kent. Ze hebben al winkels op dezelfde locaties geopend en starten binnenkort met een “gemeenschappelijke, winkel op de Meir, waar de twee concepten onder één dak te zien zijn.

Bart Claes is de zoon van Jean-Baptiste Claes, die in 1975 startte met JBC. Bart Claes heeft een diploma handelsingenieur aan de KU Leuven op zak en behartigt vandaag als gedelegeerd bestuurder het algemene beleid en de strategie van JBC.

Zijn zus Ann Claes werkt eveneens bij JBC en is verantwoordelijk voor de aankoop en de creatie van de collecties.

Bart Claes (44) is sinds 2003 gedelegeerd bestuurder van JBC, net als Torfs nog een 100%-familiebedrijf. Hij heeft ook een sterke marketingreputatie. JBC positioneert zich als een bedrijf dat mode brengt voor een betaalbare prijs. Als Belgische keten moet JBC opboksen tegen internationale concerns als H&M en Zara.

Aanvankelijk wou Claes aan de slag bij een groep als Procter & Gamble, maar op verzoek van zijn vader werd hij in 1987 actief bij JBC, dat toen nog een kleine organisatie was. Vorig jaar bedroeg de omzet circa 150 miljoen euro.

Tussen JBC en Torfs is ruimte voor een retail-synergie, zegt Wouter Torfs. JBC staat sterk in direct marketing en in direct sourcing (aankoop) in het Verre Oosten, terwijl Torfs dan weer sterk staat op het vlak van human resources en klantencontacten.

Beide bedrijven organiseren in de loop van juni een zogenaamde jobswap. Dertig medewerkers van elk bedrijf zullen gedurende twee dagen van job wisselen. Op 10 mei wordt een speeddate georganiseerd om de jobswappers met elkaar in contact te brengen.

Bart Claes en Wouter Torfs hebben zo'n speeddate niet meer nodig, maar Wouter Torfs (derde generatie) vindt het geen slecht idee om bijvoorbeeld ook de tweede generatie Torfs aan de oefening te laten deelnemen.

De aandelen van Torfs zijn in handen van vier familietakken waarachter elf fysieke personen schuil gaan. Ze hebben hun aandelen in een stichting administratiekantoor ondergebracht. Elke tak heeft één vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Torfs. Naast Wouter Torfs gaat het om zijn neef Patrick Torfs (actief bij KBC), zijn nicht Carla Van Orshaegen, chef aankoop bij Torfs en Stefan Verlinden, een psychiater. ,,Een kwaliteit die ook van pas komt'', lacht hij.

Door de toevoeging van Bart Claes en Johan Vannieuwenhuyze komt de raad van bestuur nu op zes leden. Torfs haalde vorig jaar een omzet van 53,5 miljoen (plus 19%), een ebitda van 8,8 miljoen (plus 19%) en een nettowinst van 4 miljoen euro (plus 31%). (pdd)