Geldkraan blijft open
Eind vorige week deed ECB-voorzitter Trichet nog zijn best om de beleggers duidelijk te maken dat het stilaan tijd is om de ongewoon soepele monetaire maatregelen (extreem lage rente, grote kredieten aan banken, opkopen obligaties) af te bouwen. Omdat de beurzen bijna per definitie klimmen bij stijgende liquiditeit (soepele monetaire toestand) en dalen als de liquiditeiten afnemen (verstrakking monetaire toestand) zakten de beurzen vrijdag.

Tijd om tegengas te geven, dachten een paar mensen bij de Fed, de Amerikaanse tegenhanger van de Europese Centrale Bank. Twee voorzitters van plaatselijke Fed-vestigingen pleitten gisteren prompt voor een mogelijke verlenging van de extreme monetaire steunmaatregelen voor de economie en de financiële wereld.

Gevolg: Wall Street en de hele beurszwik kozen maandag prompt weer voor de weg omhoog. De Amerikaanse beurzen verkenden daarbij weer nieuw jaarhoogtepunten.

De beleggers werden verder aangevuurd om te kopen door verrassend sterke verkopen van bestaande huizen in oktober (+10%). Wie dan nog twijfelde om toch maar een extra pakketje aandelen in te slaan, werd over de streep getrokken door onderzoeksbureau Gartner, dat zijn prognose voor de computerverkopen in 2009 verhoogde tot een klim met 2,8% tegenover 2008. Voor de zomer dacht Gartner nog dat het aantal pc-verkopen zou zakken met 6%.

Deze omslag lijkt exemplarisch voor het economische jaar 2009. In het eerste kwartaal dachten velen dat de economie in een zwart gat van ongekende ellende zou verdwijnen, maar hoe verder het jaar vordert hoe normaler de -weliswaar negatieve- conjunctuur weer wordt.

Maar dat maakt de vingerwijzing van Jean-Claude Trichet extra gepast en geloofwaardig. Uit de verklaringen van onder meer de plaatselijk Fed-voorzitter James Bullard (What's in a name) blijkt het enorme financiële cultuurverschil tussen Europa en de Verenigde Staten. Ook een enorm gerespecteerd Amerikaanse econoom zoals Paul Krugman, zei pas nog dat het dwaas zou zijn om de monetaire stimulansen af te bouwen. Het is een van de redenen waarom goud zijn recordklim voortzet, mooi tegelijk met de beurzen. Liquiditeit is alles.