De prijs van goud is op weg naar 1.500 dollar, zeggen analisten.

Goud haalde gisteren nog maar eens een recordprijs. De prijs van goudfutures bereikte in New York een niveau van 1.174 dollar per ounce, een peil dat nooit eerder is gehaald. Zoals meestal de laatste tijd, werd de goudprijs opgestuwd door de dalende dollar. Die verloor gisteren 0,9 procent tegenover de euro. Ook tegenover een mandje met zes belangrijke valuta raakte de dollar 0,9 procent kwijt. Beleggers trekken zich terug uit de Amerikaanse munt omdat ze bang zijn dat de Federal Reserve de interest voor onbepaalde tijd op historisch laag niveau zal houden. De dollar is dit jaar al gemiddeld 7procent van zijn waarde kwijtgeraakt tegenover de belangrijkste munten.

Goud heeft deze maand al negen keer een nieuwe recordprijs opgetekend. Dit jaar is het metaal al 32procent duurder geworden. Beleggers en centrale bankiers hebben er meer van gekocht om er zeker van te zijn dat hun vermogen op peil blijft. Vorige maand nog liet de Russische centrale bank weten dat er 500.000 ounce goud was bijgekocht.

‘Dat toont aan dat er geen vertrouwen is in de dollar', zegt Bernard Sin, het hoofd van de afdeling valuta en edelmetalen bij MKS Finance in Genève. Het analistenteam van Bank of America Merrill Lynch denkt dat een ounce goud binnen anderhalf jaar 1.500 dollar kan kosten. Het metaal is nu terechtgekomen in het tweede stadium van de rally naar 1.500 dollar, die gekenmerkt wordt door dollarzwakte. Het eerste stadium was de kredietcrisis, het derde stadium zal een herstel van de energie- en grondstoffenprijzen zijn.

Tussen 20oktober en 20november spurtte het goud 8,3 procent hoger, nadat de centrale bank van India 200 ton goud kocht van het Internationaal Monetair Fonds. Ook Mauritius en Sri Lanka hebben goud bijgekocht. Het IMF heeft nog 200 ton te koop.

‘De centrale bank van om het even welke ontluikende economie kan zijn dollarrisico niet afdekken met euro's of ponden', aldus Bank of America Merrill Lynch. ‘Er is namelijk een grote waarschijnlijkheid dat de ECB en de Bank of England elke monetaire ontwikkeling van de Fed moeten volgen'. De Fed houdt momenteel een rente van 0 tot 0,25 procent aan, de Bank of England 0,5 procent en de ECB 1procent.

De US Mint, die in de Verenigde Staten munten slaat, heeft de verkoop van de gouden American Eagle-munten dit jaar al met 88 procent zien stijgen. In totaal werden er dit jaar al 1,07 miljoen ounces van de munten verkocht. Deze maand alleen al ging het om 99.500 ounces. In Groot-Brittannië is heeft de Royal Mint de uitgave van gouden munten in het derde kwartaal zien verviervoudigen.

In het kielzog van goud is ook zilver aan een sterke rally bezig. Dit metaal is dit jaar al 63procent duurder geworden.