KBC heeft plannen om de kapitaalbasis te versterken om, net zoals de staatsbanken, voor de buitenwereld sterker voor de dag te komen. De bank beraadt zich dit weekend.

Van onze redacteurDe 'meltdown' in de banksector gisteren was algemeen, met een daling van 10 procent voor de Europese bankenindex. In Vlaanderen waren alle ogen gericht op KBC, dat zich in de loop van de dag herstelde en uiteindelijk minder sterk zakte dan de Europese index. Toch sloot het bankaandeel nog 7% lager af op 26,70 euro. ING, dat eerder deze week 10 miljard euro staatsinterventie kreeg, sloot 11,1% lager af. Het KBC-aandeel kende voor de middag een korte maar krachtige inzinking van 28%. KBC kwam kort na de middag met een communiqué waarin het bevestigde liquide en solvabel te zijn, maar de ogen niet te sluiten voor wat in de omringende landen gebeurt.

Ook de beurs is niet blind voor het feit dat steeds meer banken hun kapitaal versterken. Vaak met overheidshulp. Dat roept de vraag op of er nog sprake is van een vlak speelveld - een 'level playing field'. Wie geen beroep doet op staatsgaranties, riskeert een concurrentieel nadeel op te lopen. Institutionelen en pensioenfondsen allerhande neigen in deze ongewone tijden naar banken met overheidsgarantie. Een beetje zoals spaarders die nu hun geld niet onder de matras stoppen, omdat het tot 100.000 euro door de overheid gewaarborgd is.

De markt lijkt banken een soort Bazel-III op te leggen, een kapitaalbuffer die nog strenger is dan de huidige Bazel-II-norm, en die banken verplicht hun balans te versterken. Bank Degroof schat dat KBC mogelijk zijn core Tier 1 (een maatstaf voor de mate waarin een bank verliezen kan opvangen) zal verhogen tot meer dan 8%, en dat het daartoe 2 miljard euro middelen zou nodig hebben. André Bergen, directievoorzitter van KBC, gaf vorige week aan dat de bank nog een grote reservebuffer heeft.

De KBC holding heeft nauwelijks schulden en kan vlot achtergesteld converteerbaar papier uitgeven. Een alternatief is een eeuwigdurende obligatie met hoge coupon plaatsen bij de vaste aandeelhouders. Vele waarnemers tipten gisteren op het recept dat ING kreeg: niet-stemgerechtigde aandelen met een gegarandeerd hoge coupon (rente of verhoogd dividend). Een andere vraag is of naast de bestaande aandeelhouders ook de overheid het hoogrentend papier zou onderschrijven. KBC is een Vlaamse bank en dat kan communautair gevoelig liggen. Uitgifte van nieuwe aandelen zoals bij Dexia en Fortis is volgens kenners niet aan de orde.

Ook analist Ivan Lathouders (Bank Degroof) merkt op dat KBC zijn kapitaalratio met 2 miljard kan verhogen zonder aandelen uit te geven. Een toenemend aantal banken zoekt toevlucht tot de overheid. Afgelopen maandag kreeg ING nog een kapitaalinjectie van de Nederlandse overheid van 10 miljard euro. Dexia kreeg van staats- en privé-aandeelhouders 6,4 miljard kapitaal (aandelen), Fortis werd voor 100% een staatsbank in afwachting van de verkoop aan BNP Paribas. Ook Britse, Franse, Duitse en Griekse banken krijgen massaal overheidsondersteuning. De nieuwste trend is nu dat alle banken ondersteund worden om een eerlijk speelveld te verzekeren.

Door al die kapitaalinjecties door de overheid riskeren gezondere banken zoals KBC, dat meer deposito's aanhoudt dan kredieten en op holdingniveau vrijwel schuldenvrij is, hun relatieve voorsprong op de collega's kwijt te spelen. 'Als institutionelen en pensioenfondsen een voorkeur gaan tonen voor banken met staatsgarantie, ben je verplicht hetzelfde te doen', zegt een specialist. 'Ook al heb je het niet nodig'.

Na het licht koersherstel van het aandeel KBC in de namiddag, is er geen urgentie meer. De top van KBC gaat dit weekend de zaak evalueren. Voor zondagavond valt in elk geval geen nieuws te verwachten. Ook in Spanje hebben banken die tot nu toe solider waren, het op de beurs momenteel lastiger. Ook de Britse reus HSBC stond gisteren onder druk. Toch viel op dat ook de staatsbanken die al miljardeninjecties kregen, niet ontsnappen aan koersdalingen. ING, dat al een injectie kreeg, zakte zelfs méér dan KBC.