Auto

Chrysler praat met Fiat en TataDe in een crisis verkerende Amerikaanse autobouwer Chrysler voert onderhandelingen met het Indische Tata-autoconcern en de Italiaanse bouwer Fiat om via samenwerking nieuwe afzetmarkten te openen voor Chrysler. Het bericht staat donderdag in The Wall Street Journal.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant zou Chrysler een van zijn fabrieken in de VS aan Fiat willen verhuren. Met Tata wordt bekeken hoe de groep auto's van het merk Jeep op de Indiase markt zou kunnen brengen. Chrysler zou ook met nog andere concerns gesprekken aan het voeren zijn. Chrysler is eigendom van de beleggingsmaatschappij Cerberus Capital Management. (dpa)

Transport

NMBS vervoert bijna vijf procent meer reizigers in eerste semester

BRUSSEL Tijdens de eerste zes maanden van 2008 heeft de NMBS 102 miljoen reizigers vervoerd in het binnenlandse verkeer. Dat is 4,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en bovendien meer dan de doelstelling van 3,8 procent die afgesproken was in de beheersovereenkomst met de overheid. De NMBS hoopt op een recordjaar, stelt de spoorwegmaatschappij. Als de trend aanhoudt, schat de NMBS dat 205 miljoen mensen dit jaar via het binnenlandse treinverkeer zullen reizen.

Van januari tot en met juni 2008 kozen 102 miljoen mensen ervoor om zich met de trein te verplaatsen. In 2007 stond die teller voor dezelfde periode nog op 97,8 miljoen.

Volgens het beheerscontract dat de NMBS in juni afsloot met de federale overheid moet de maatschappij in 2012 op jaarbasis de kaap van 234 miljoen reizigers kunnen overschrijden. (belga)

Energie

Terminal Zeebrugge dient nu ook om aardgas uit te voeren

BRUSSEL De aardgasterminal in Zeebrugge is destijds gebouwd om België te voorzien van aardgas. Het ziet er nu naar uit dat de terminal binnenkort voor het eerste gebruikt zal worden om aardgas uit te voeren. Het gastransportbedrijf Fluxys kondigde gisteren aan dat in het vervolg niet enkel LNG-schepen gelost maar ook geladen kunnen worden. Dat heeft alles te maken met het plan van Distrigas om tussen3 en 7augustus de Belgische LNG-tanker Methania in Zeebrugge vloeibaar aardgas te laten laden met als bestemming Spanje. De ceo van Distrigas, Erwin Van Bruysel, wijst erop dat zijn bedrijf al begin dit jaar de vraag heeft gesteld om vloeibaar aardgas te mogen laden in Zeebrugge. (pse)

ENERGIE

Nuon wil ook windpark voor Belgische kust

AMSTERDAM De Nederlandse nutsgroep Nuon heeft samen met Electrawinds en C-Power een concessie aangevraagd om het grootste windpark in het Belgische gedeelte van de Noordzee te bouwen. De drie doopten het samenwerkingsverband Seal. Ze dienden een aanvraag in voor de bouw van een windenergiepark op de Noordhinder-zandbank. Die ligt 45kilometer van de kust. Van alle in de Belgische Noordzee geplande windmolenparken ligt het Seal-project het verst uit de kust.

Electrawinds is overigens ook al betrokken bij Eldepasco, een ander project voor de bouw van een windpark op de Bank Zonder Naam. C-Power is het bedrijf achter het eerste windenergiepark op de Thorntonbank.

De voorbije maanden is er een rush op gang gekomen waarbij concessies voor windenergieparken werden aangevraagd voor de nog resterende zandbanken. (pse)