Chinezen en Grieken wegen
Het zelfvertrouwen van beleggers daalt gewoonlijk met de koersen en omgekeerd. Dus zeggen dat beleggers nu al in paniek zijn is overdreven, maar de drang om nog wat meer van de verworven winsten vast te spijkeren, stijgt met de dag.

Midden in het resultatenseizoen heerst de angst dat de forse herleving van de groei van China en co niet houdbaar is. Die vrees is vooral opgekomen nadat de jongste weken bleek dat de Chinezen de kredietgroei flink aanpakken. Nochtans zou dat net vertrouwen mogen geven: de Chinezen grijpen tenminste in, en niet pas, zoals bijvoorbeeld de Grieken, als het eigenlijk al te laat is. De houding van de Chinezen kan tot een correctie leiden (op de Aziatisch beurzen al feller dan hier), maar op langere termijn maakt dat de mogelijke vooruitgang groter.

Na een korte adempauze werd Griekenland weer aangevallen door verkopers van Griekse overheidsobligaties, waardoor de rente naar een negenjarig record van 6,65% schoot. Er kwamen 44 basispunten bij op een dag (0,44%).

Toch is het maar zeer de vraag of dat echt een van de redenen voor de zwakke aandelenmarkten is. De rente van de andere overheidsobligaties en zeker van de meest kredietwaardige kiest immers de andere richting dan de Grieken. Dat maakt aandelen per saldo net interessanter.

Bijvoorbeeld als je AB InBev (+ 2,7%) heet. In België heeft het bedrijf met zijn soms drieste besparingsrondes (zolas de sluiting van Hoegaarden) soms de grenzen van wat nog gezond is overschreden. Maar Londen en New York prijzen het bedrijf de hemel in omdat het er dankzij de hoge kasstromen in slaagt om de hoge schuldenlast voor de overname van Anheuser Busch snel af te bouwen. Gisteren verhoogde JP Morgan nog eens zijn koersdoel voor het aandeel van de brouwer (zie buy/sell).

De resultaten van Caterpillar (-7%) , de maker van zware graaf- en bouwmachines, vonden dan weer minder bijval. De omzet crashte vorig jaar met 39%. De betere vooruitzichten voor dit jaar, met een prognose op een herstel van de omzet met 10 tot 25%, was te vaag om beleggers te paaien. Bovendien hadden ze met een gemiddelde winstverwachting van 2,66 dollar per aandeel over dit jaar al op meer gerekend dan het midden van de omzetvork aangeeft.