Iedereen wil graag weten hoeveel zijn huis waard is. In het raam van een echtscheiding of nalatenschap is een formele schatting zelfs vaak verplicht. Waar kunt u terecht als u uw woning wil laten schatten, uit noodzaak of gewoon uit nieuwsgierigheid? En welk kostenplaatje hangt daaraan vast?

Op het internet zijn schattingsprogramma's te vinden die u gratis aan het werk kunt zetten, zoals de i-Checker van de Immochecker of de woningschatter van KBC. Op basis van een aantal gegevens die u zelf moet invullen, zoals oppervlakte van de woning en het perceel, afwerkingsgraad van het huis, prijs van de bouwgrond, enzovoort... berekenen die modellen een indicatieve waarde voor uw woning. Geeft u alles nauwgezet in, dan zou het resultaat in principe vrij correct moeten zijn. Al kunnen zulke modellen natuurlijk nooit rekening houden met de specifieke marktomstandigheden in uw buurt. Bovendien blijft het invullen van de vragenlijst een subjectieve aangelegenheid. Wat u als 'luxueuze afwerking' beschouwt, vinden anderen misschien banaal. Uit de ervaring blijkt dat de meeste mensen de neiging hebben hun eigen woning te overschatten. Bij twijfel tijdens het invullen kiest u daarom best altijd voor de minst hoge inschatting.

Ook op de website van Stadim kunt u gratis een indicatieve waarde voor uw huis berekenen, met de gratis immulator. De immulator werkt op een totaal andere manier. U hoeft enkel de historische aankoopprijs van uw woning in te tikken, evenals het jaar van aankoop en op basis van de prijsevolutie van de woonhuizen in uw arrondissement actualiseert het programma de waarde van het pand. Met verbouwingen of wijzigingen in de omgevingsfactoren houdt het programma uiteraard geen rekening. Werd er naast uw huis onlangs een dancing of containerpark geopend of hebt u grote verbouwingswerken uitgevoerd, dan zou zo'n raming er dus wel eens lelijk naast kunnen zitten.

Wilt u de waardebepaling van uw woning liever overlaten aan een schatter van vlees en bloed, dan kunt u ook terecht bij een vastgoedmakelaar. Met de bedoeling verkoopopdrachten binnen te halen, bieden sommigen kosteloze schattingen aan. Spijtig genoeg zijn ze niet allemaal even betrouwbaar. Het is algemeen bekend dat makelaars wel eens onverantwoord royale schattingen durven opmaken om toch maar de verkoopopdracht binnen te halen. Ga ervan uit dat een makelaar die niet meteen begint te meten, die de staat van het dak en de ramen niet controleert en die niet kritisch alle kamers inspecteert en geen vergelijkingspunten opzoekt, nooit een professioneel schattingsverslag kan afleveren. Om nattevingerwerk te ontmoedigen, vraagt u het best om het schattingsresultaat zwart op wit te bevestigen.

Een steeds groter wordende categorie van vastgoedmakelaars rekent wél kosten aan voor een schattingsverslag. Gemiddeld worden hiervoor prijzen gehanteerd van 250 tot 350 euro per dossier. Klanten die hun woning ook effectief te koop te stellen via de makelaar, hoeven deze kosten meestal niet te betalen of krijgen het bedrag teruggestort bij de verkoop van het pand.

Ten slotte kunt u voor een professionele schatting ook een onafhankelijke landmeter/expert contacteren. Even googelen met zoekwoorden als 'waardebepaling', 'woning' en 'schatting' levert meteen een lange lijst van experts op van wie er wellicht wel eentje in uw buurt is.

Aan zo'n professionele schatting door een onafhankelijke expert hangt uiteraard wel altijd een prijskaartje vast. Officiële tarieven hiervoor bestaan niet en zijn overigens verboden door Europa. Maar tot voor enkele jaren werden door het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV) wél richtprijzen geafficheerd. Daarin is sprake van vaste schattingskosten van 150 euro, te verhogen met een variabele commissie van 0,3 procent van de waarde van de woning. Daarmee komt u algauw aan een tarief van 500 tot 1.000 euro. Een aantal expertisebureaus hanteert evenwel lagere prijzen en leveren al schattingsverslagen af vanaf 250 tot 350 euro. (fdc)

www.kbc.be

www.immochecker.be

www.stadim.be