Fikse rel tussen KBC en Fortis
Hebben de autoriteiten de uitslaande brand in de financiële sector nog wel onder controle? Beurshandelaars (hier in Wall Street) denken van niet. ap
Foto: © RICHARD DREW
Het zit er bovenarms op tussen Fortis en KBC. Fortis verdenkt KBC van een indirecte rol in onheilspellende e-mails. En KBC helpt spaarders van bank te wisselen.

Van onze redacteurSpreken van een oorlog tussen KBC en Fortis is overdreven, maar er is niet veel nodig om de situatie te laten ontsporen. Eergisteren al meende de top van Fortis dat KBC een indirecte rol heeft gespeeld in de spammails die vanuit de finance-boetiek Axitis zijn verspreid en waarin werd gesproken over een nieuwe nakende kapitaalverhoging bij Fortis tegen 4 euro.

De Fortis-top meende te weten dat Axitis zijn mosterd bij KBC had gehaald. Een intern onderzoek bij KBC, gelanceerd door directievoorzitter André Bergen zelf, toont dan weer dat er geen enkel spoor is dat KBC in dat verhaal een rol gespeeld zou hebben. 'Ik vind niemand in onze groep die hierin betrokken zou zijn', zei André Bergen in een telefonische reactie.

Fortis tilt zwaar aan de zaak omdat ook al op 15 juli het aandeel gedestabiliseerd werd nadat er vergelijkbare spamberichten gecirculeerd hadden. Onder meer de financiële toezichthouder CBFA heeft zich daarom op de zaak gestort.

Toch is het merkwaardig dat de Fortis-top zich door KBC geviseerd voelt. KBC is in zijn financiële analyses over Fortis de op één na positiefste bank op deze planeet. KBC-analist Dirk Peeters verlaagde eergisteren wel zijn koersdoel van 20 euro naar 18 euro, maar in verhouding tot de koers van Fortis momenteel, 6,68 euro, valt dat te beschouwen als een gillend koopsignaal.

Precies op een ogenblik dat Fortis onder nooit geziene druk staat, startte de nieuwe klantenwervingsactie van KBC, waarbij in publicitaire spotjes een man al zingend uitlegt dat KBC de hele administratieve rompslomp voor het veranderen van bankspaarrekening op zich neemt. Bergen zei gisteren dat dit niet tegen Fortis gericht is. 'Voordat wij het tarief op het boekje op 4% brachten, hadden al 18 kleine banken en twee grootbanken (Dexia en ING) hun tarieven opgetrokken. We hebben er trouwens zelf eerder van langs gekregen in reclamecampagnes (onder meer van Rabo en Deutsche). Het concurrentieel landschap is pittiger geworden.'

Gisteren ging Fortis op de beurzen opnieuw zwaar onderuit. De koers zakte met 9,6% tot een sinds 1995 niet meer geziene slotkoers van 6,68 euro.

Beurskrachten viseren ongenadig de minst sterke spelers. In de VS crashten de laatste overlevende zelfstandige zakenbanken, Morgan Stanley en Goldman Sachs, op een onuitgegeven manier. Morgan Stanley kelderde in de namiddag tot 44%, Goldman Sachs tot 25%.

In Rusland legden de autoriteiten de beurshandel voor de tweede dag op rij tijdelijk stil en pompte de overheid 44 miljard dollar krediet in haar drie grootste banken. 'Hebben de autoriteiten nog wel de sleutel in handen?', vroeg een aandelenanalist zich openlijk af.

Alles wijst erop dat de situatie niet langer onder controle is. De negatieve reactie op het dinsdagavond laat afgekondigde noodplan voor 's werelds grootste verzekeraar, AIG, die een kredietlijn krijgt van 85 miljard dollar en voor 80% in handen komt van de Amerikaanse centrale bank Fed, spreekt boekdelen.

John Snow, de voormalige minister van Financiën in de VS, noemde de overname van AIG door de overheid een gigantische mislukking op het vlak van risicomanagement en regulering. 'De kredietmarkten zijn vrijwel bevroren, als ze niet opnieuw functioneren, komt er een grote, grote, diepe groeivertraging'.

Dominique Strauss-Kahn, de voorzitter van het IMF, voorspelt nog meer onheil. 'Sommige financiële spelers zullen verdwijnen, andere worden opgekocht of vallen om'. In Engeland zakte de bank Hbos opnieuw met circa 20% ondanks fusiehoop met Lloyds TSB. Wall Street zat gisteravond op crash-koers.Blz. E1-E5 berichtgeving over de financiële crisis.