Heeft een fusie tussen KPN en Belgacom nog zin? De meningen zijn verdeeld.

Belgacom en KPN, de historische staatsoperatoren van België en Nederland, worden al jarenlang sporadisch genoemd als potentiële huwelijkskandidaten. De logica voor zo'n fusie zit vooral in de noodzaak aan schaalgrootte om beter te kunnen meespelen in de verwachte consolidatie van de Europese telecommarkt. Het verhaal van eten of gegeten worden. Bovendien delen beide bedrijven grotendeels dezelfde taal en biedt de geografische nabijheid kansen op technische samenwerking en kostenbesparingen.

De Belgisch-Nederlandse telecomfusie werd de jongste maanden weer opgewarmd in de marge van de Belgische parlementsverkiezingen. De verwachte vorming van een oranje-blauwe regering maakt een verdere privatisering van Belgacom, dat voor de helft in handen van de staat is, waarschijnlijker. En dan komt KPN weer in beeld als koper.

Maar dit scenario lijkt onwaarschijnlijker geworden na de overnames die KPN de voorbije weken in ons land deed. Eerst was er het overnamebod op de Nederlandse ICT-dienstverlener Getronics, die in België zowat 900werknemers telt. Vervolgens nam KPN de keten van telecomwinkels Allo Telecom over (DS 7augustus), om zijn Belgische gsm-dochter Base meer commerciële armslag te bezorgen. En nu is er de overname van Versatel/Tele2 België, waarmee KPN ook actief wordt op de Belgische breedbandmarkt.

Heeft een fusie KPN-Belgacom dan nog wel zin? Volgens telecomanalist Dirk Saelens van KBC Securities is ze inderdaad nog onwaarschijnlijker geworden. Maar Saelens zegt dat hij om andere redenen toch al geen grote believer was in een Belgisch-Nederlandse telecomfusie. 'Beide bedrijven heben een totaal tegenovergestelde strategie en bedrijfscultuur. Belgacom is veeleer defensief, weinig expansief en gefocust op de binnenlandse markt. KPN daarentegen is erg agressief en expansief. Het wordt steeds minder logisch om die twee culturen bijeen te krijgen', zegt hij. 'KPN profileert zich al enkele jaren buiten zijn thuismarkt als een uitdager van de gevestigde telecombedrijven. Base is daar een voorbeeld van, en met Tele2 zullen ze wellicht een gelijkaardige, agressieve prijsstrategie volgen.'

Toch sluiten andere analisten een fusie KPN-Belgacom nog altijd niet uit. 'Onderliggend blijft dat een strategisch nuttige operatie in Europees perspectief', zegt Siddy Jobe van Bank Degroof. 'Zo'n fusie wordt wel moeilijker vanuit regulatoir oogpunt. Maar dat zou KPN kunnen oplossen door Base door te verkopen.' De verkoopwaarde van Base neemt bovendien toe door de combinatie van mobilofonie met adsl, zegt hij.

Een belangrijke vraag is op welke manier Belgacom verder geprivatiseerd zal worden, repliceert Saelens. 'Ik verwacht eerder een stapsgewijze verkoop van aandelenpakketten dan een verkoop van het hele overheidsbelang in één keer. Maar KPN heeft er weinig belang bij om een stuk van Belgacom te kopen als de Belgische staat nog altijd een belangrijk minderheidsbelang of zelfs een gouden aandeel behoudt.'