Na het hogere slot van Wall Street vrijdag, veerden ook de beurskoersen op in Europa en Azië.

beurs

Nadat de kredietcrisis de beleggers wekenlang de stuipen op het lijf had gejaagd, keerde gisteren de rust terug op beurzen in Europa en Azië.

De Europese markten profiteerden vooral van de verhoging van de discontorente die de Amerikaanse centrale bank (Fed) vrijdag doorvoerde, met de bedoeling een verdere besmetting van de economie door de kredietcrisis te vermijden. Het rentebesluit doet de hoop weer opleven dat de wereldwijde economische groei blijft voortduren. De indexen stonden de hele dag op winst, maar zakten na opening van Wall Street licht terug. De Bel-20 klokte 1,1% hoger af op 4.117,02 punten. Parijs en Frankfort stegen respectievelijk 0,4 en 0,7%.

Eerder klommen ook de Aziatische beurzen al fors hoger, met onder meer een winst van 3procent voor de Japanse Nikkeiindex. Dat is de grootste stijging in een jaar tijd.

De sleutelvraag is echter of dit een tijdelijke heropleving is. Omdat in de afgelopen weken herstel en onrust elkaar wel vaker afwisselden, blijven de handelaren op hun hoede. Net als de beleggers volgen zij de problemen op de kredietmarkt nauwgezet op. Alle ogen waren gisteren ook opnieuw gericht op de opening van Wall Street, dat lichtjes hoger van start ging nadat de Fed nogmaals 3,5miljard dollar in de markten had gepompt.

Volgens specialisten houden de financiële markten alvast rekening met nieuwe steunmaatregelen door de centrale banken. De kans groeit dat de Fed ook het centrale rentetarief verlaagt, de zogeheten federal fund rate van 5,25procent. Daarnaast is er speculatie dat de ECB de verwachte renteverhoging uitstelt. (nta)

Blz. E2-E3: Twijfels over broos beursherstel.