Een Britse krant zet vraagtekens bij de slaagkansen van het consortiumbod op ABN Amro.

banken

van onze redacteurDe problemen in de internationale kredietmarkten blijven voor onzekerheid zorgen over de financiering van de overname van ABN Amro door het bankenconsortium waarvan ook Fortis deel uitmaakt.

Het bankentrio moet in totaal 71miljard euro op tafel leggen voor de Nederlandse bank, maar de Britse pers blijft vraagtekens zetten bij de capaciteit van het consortium om de deal te financieren.

Volgens de krant Daily Telegraph, die geen bronnen vermeldt, zou een aantal hefboomfondsen zijn belang in ABN Amro hebben verkleind nu de angst groeit dat het consortium de financiering niet rond krijgt. Al zouden sommige hefboomfondsen ook gewoon om cash verlegen hebben gezeten door de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten. Cash die nodig is om hun klanten terug te betalen.

Het Fortis-trio profiteerde begin vorig week van de onzekerheden door een pakket van 3procent in ABN Amro te kopen tegen een veel lagere prijs dan het bod. Niettemin sloot het aandeel ABN Amro vrijdag nog altijd ruim onder het bod van het consortium op 33,57euro.

De hefboomfondsen zouden met name bezorgd blijven over de financieringscapaciteit van Fortis, dat via een claim-emissie 13miljard euro wil ophalen. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch heeft die aandelenuitgifte onderschreven en hetzelfde geldt voor de obligatielening van Royal Bank of Scotland. Maar de voorwaarden van die garanties zouden echter nog besproken moeten worden. En als Merrill Lynch verplicht zou worden om een aantal miljarden euro in de eigen boeken op te nemen, vrezen de betrokken hefboomfondsen dat de Nederlandse toezichthouder de financiering van het consortiumbod niet zal goedkeuren.

Het is niet de eerste keer dat er twijfels worden gezaaid over de financieringscapaciteit van het Fortis-trio. Enkele weken geleden zakte de koers van ABN Amro tijdelijk 11procent lager omdat Fortis plande om voor zowat 1,8miljard euro hypotheekleningen via een effectiseringsoperatie op de markt te verkopen. Een operatie die in het huidige beursklimaat moeilijk is, maar Fortis naar verluidt niet voor onoverkomelijke problemen plaatst. De Belgisch-Nederlandse groep heeft een overbruggingskrediet ter beschikking van 10miljard euro. Toch zullen de markten de financiering van de overname ongetwijfeld met argusogen volgen.

www.standaard.biz/abnamro