luchtvaart

Aviapartner tekent contract met South African AirwaysAviapartner Handling heeft South African Airways toegevoegd aan zijn klantenportefeuille in München voor de verstrekking van grondafhandelingsdiensten. Het contract heeft betrekking op de nieuwe vliegroute München-Johannesburg die op 4juli van start ging. Voor Aviapartner Duitsland is dit de eerste langeafstandsmaatschappij in portefeuille die lijnvluchten uitvoert met grote toestellen.

(belga)

voeding

Restaurantbezoek wordt duurder

Prijsstijgingen op de menukaart zijn in veel restaurants niet te vermijden, nadat de voorbije weken werd aangekondigd dat brood, vlees, kip, graan en pasta duurder worden. Dat zegt de voorzitter van de Federatie Horeca Brussel, Yvan Roque.

'De horeca heeft er alles aan gedaan om prijsstijgingen op de menukaarten tegen te gaan, maar ze kan die niet langer vermijden', aldus Roque. De redenen voor de prijsstijgingen zijn onder meer het slechte weer in West-Europa en de droogte in Canada en het noorden van Afrika. (belga)

handel

EU wijst Chinese beschuldiging protectionisme af

Eurocommissaris voor Handel Peter Mandelson ontkent dat de maatregelen van Europese bedrijven tegen gevaarlijke producten uit China een verdoken vorm van protectionisme zouden zijn. 'Dit is een kwestie van gezondheid, niet van handel', zegt de Brit. Hij reageerde op verklaringen van Li Chang Jiang, de directeur van de Chinese overheidsdienst voor de kwaliteitscontrole van producten. Die had in een Chinese krant gezegd dat 'de retoriek omtrent de dreiging van Chinese producten een nieuwe tendens in het commerciële protectionisme' is.

De commissaris steunt naar eigen zeggen Europese bedrijven die goederen weigeren omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor consumenten, en in het bijzonder voor kleine kinderen. Wel bevestigt hij dat claims over gevaarlijke producten geen voorwendsel mogen zijn om de markten af te schermen. (belga)

consumptie

Champagneverkoop blijft spectaculair toenemen

reims De verkoop van champagne heeft een nieuw record gehaald, met 328miljoen verkochte flessen (+3,4procent) tussen begin juli 2006 en eind juni 2007. Dat heeft de Union des maisons de champagne (Unie van champagnehuizen, UMC) bekendgemaakt, drie dagen voor een van de vroegste wijnoogsten uit de geschiedenis.

De verkoop kende volgens Ghislain de Montgolfier, voorzitter van de UMC, buiten de Europese Unie de sterkste stijging (+8 procent). De Franse champagneproducenten hadden vorig jaar al een nieuw record gevestigd met 321,6 miljoen verkochte flessen.

farma

Solvay moet FDA meer informatie geven

De Belgische farmaceutische groep Solvay moet de Amerikaanse regulator FDA (Food and Drug Administration) bijkomende informatie geven over Creon, een geneesmiddel voor pancreasziekten.

Het middel is al op de markt in de Verenigde Staten, maar sinds 2004 wil de FDA haar goedkeuring geven over dit soort medicijnen. (bloomberg)