Op 23 staat de teller van de 'Hedge Fund Implode-O-Meter' momenteel. Zoveel hefboomfondsen zijn sinds het midden van dit jaar al in moeilijkheden geraakt. De ludiek opgezette website houdt het allemaal bij onder het motto: 'Hubris, extreme leverage and other people's money'. Vrij vertaald: hoogmoed, een scheefgetrokken balans en het geld van anderen.

Ondanks de wat provocerende naam inventariseert de site niet alleen hefboomfondsen die tragisch aan hun eind gekomen zijn. De lijst bevat fondsen die een 'negatieve ontwikkeling' hebben doorgemaakt. Dat kan een sluiting of bankroet zijn, maar ook een sterke daling van de waarde van de activa, of een abnormale financiële injectie van het moederbedrijf of van andere fondsen.

De site bevat daarnaast nog een 'ailing/watch'-lijst, met hefboomfondsen waarvan de toekomst er niet goed uitziet.

Een derde lijst bevat historische implosies, zoals het beroemde LTCM-debacle en het recentere, maar minder bekende fiasco van Amaranth Advisors.

De 'Hedge Fund Implode-O-Meter', die sinds 7augustus al 103.698 bezoekers heeft mogen verwelkomen, is een initiatief van Implode-Explode Heavy Industries. Motto: 'All The Implosion News That's Fit To Aggregate', vrij naar de slagzin van de New York Times. Achter het initiatief gaan de zelfverklaarde 'anarcho-kapitalist' Justin Owens en Aaron Krowne ('pro-markt, anti-autoriteit') schuil. Zij hebben ook een paar zustersites in het leven geroepen, waaronder de al even actuele 'Mortgage Lender Implode-O-Meter'. Daarop staan al 128geïmplodeerde hypotheekbanken. Evenals links naar andere blogs, zoals 'The Housing Bubble Blog', 'TheMessThatGreenspanMade', en 'Americans For Debt Relief'.

(rmg)

www.hf-implode.com

www.ml-implode.com