Microsoft verlaagt prijs Xbox 360
rtr
Foto: © ROBERT GALBRAITH
Net als eerder in de Verenigde Staten verlaagt Microsoft ook in Europa de prijs van zijn Xbox 360-spelconsole.

Vanaf vrijdag 24augustus gaat de Xbox360 met een harde schijf van 20gigabyte voor 350 in plaats van 399euro over de toonbank. De basisversie Core, die geen harde schijf heeft, wordt twintig euro goedkoper en kost vanaf dan nog 280euro.

Tegelijkertijd introduceert Microsoft ook een nieuw topmodel, de Xbox 360 Elite. Die heeft een harde schijf van 120gigabyte en een digitale HDMI-connector om de console met maximale beeldkwaliteit op een plasma- of LCD-tv aan te sluiten. De Elite moet 450euro gaan kosten. Wie overigens absoluut zo'n HDMI-aansluiting wil, kan misschien beter nog even wachten, want in de VS levert Microsoft -zonder veel ruchtbaarheid- ook al 'gewone' Xboxen met zo'n connector.

Het bedrijf verlaagde eerder deze maand ook in de VS al de prijs van de Xbox om beter de strijd aan te kunnen met de PlayStation3 en de Nintendo Wii. Vooral die laatste console, die met een prijskaartje van 250euro een heel stuk goedkoper is dan haar twee concurrenten, is een onverhoopt verkoopsucces. Wereldwijd werden al meer exemplaren verkocht van de Wii dan van de PlayStation3 en de Xbox360 samen.

Ook Sony liet begin juli de prijs van de PS3 in Amerika al met honderd dollar dalen, maar handhaafde de prijs van 599euro in Europa. Sindsdien stopt het Japanse bedrijf in onze contreien wel twee extra spelletjes in de doos en twee draadloze controlepads.

Microsoft wil zijn spelletjesdivisie absoluut rendabel maken tegen het eind van het boekjaar 2008, dat afgesloten wordt in juni. De afdeling maakt al sinds haar oprichting in 2001 verlies. Veel zal afhangen van de verkoop van topspellen zoals bijvoorbeeld Halo3, dat eind september in de rekken moet liggen. De originele versie van Halo zorgde voor de allereerste -en enige- kwartaalwinst tot nu toe, in december 2004.

(fpe)