De Italiaanse vliegmaatschappij Alitalia zal 'binnenkort' worden verkocht, zegt premier Prodi.

Luchtvaart

Volgens de premier zal zijn regering ook geen buitenlandse bedrijven weren die al hun interesse voor de noodlijdende maatschappij hebben laten blijken. Ondermeer Air France-KLM is daarbij. De eerste minister deed zijn uitspraken op een persconferentie over het budget van zijn regering in 2008.

'De verkoop zal binnenkort plaatsvinden', zei hij. 'En ik zal er niet naar kijken of de bieder Italiaans of buitenlands is. Ik wil dat Alitalia door een sterke partner bestuurd wordt.'

Prodi kondigde de verkoop van Alitalia eind vorig jaar voor het eerst aan. De regering had toen alle pogingen opgegeven om het bedrijf opnieuw op het goede spoor te krijgen. De laatste vier jaar is er bij de luchtvaartmaatschappij zo'n twee miljard euro in rook opgegaan.

In juli moest de zoektocht naar een koper voor het overheidsaandeel van 49,9 procent opgeschort worden wegens een gebrek aan kandidaat-kopers. Die vonden dat de verkoopsvoorwaarden te strikt waren om het bedrijf weer winstgevend te maken.

Drie geïnteresseerden (het Italiaanse Air One, het Russische Aeroflot en de Amerikaanse durfkapitalist TPG) hebben al laten weten dat ze geïnteresseerd blijven in een overname van Alitalia, op voorwaarde dat de restricties gemilderd worden. De Italiaanse regering wou ondermeer het aantal werknemers van Alitalia op hetzelfde aantal houden en de Italiaanse identiteit van de maatschappij behouden zien.

Air France-KLM, dat ook overweegt om het Spaanse Iberia Airlines te kopen, heeft bij monde van cfo Philippe Calvia al laten weten dat het enkel op Alitalia zal bieden als het bedrijf een return op kapitaal van zo'n 8,5 procent haalt voor belastingen.

De regering heeft nu aan Alitalia-voorzitter Maurizio Prato het mandaat gegeven om een partner voor het bedrijf te zoeken. De voorzitter meldde vorige week al aan het Italiaanse parlement dat Alitalia zich in 'comateuze' toestand bevond en dat het bedrijf zo'n vierhonderd miljoen euro per jaar kan verliezen. De noodzaak om een nieuwe partner te vinden die wil investeren in Alitalia is dus erg hoog. 'Het is volstrekt onrealistisch om te denken dat Alitalia helemaal op zijn eentje met een schone lei kan herbeginnen', zei hij.

Tegen eind oktober wil Prato een lijst van mogelijke overnamekandidaten voorleggen aan de raad van bestuur van Alitalia. Tegen het eind van het jaar moet de hele verkoopsoperatie afgerond zijn, zo verwacht hij.

De aandelen van Alitalia zijn dit jaar al met zo'n 23 procent in waarde gedaald. De luchtvaartmaatschappij heeft nu nog een marktwaarde van zo'n 1,1 miljard euro.

Ter vergelijking: de Italiaanse beursindex S&P/MIB is dit jaar met zo'n 3,7 procent achteruit gegaan.