A-Tec is voor zijn participaties in Cumerio en NA niet gesteund door de Rus Viktor Vekselberg.

Grondstoffen

Dat zegt Mirko Kovats van A-Tec. De grote baas van de Oostenrijkse holding reageert daarmee op een bericht in de Süddeutsche Zeitung. Die krant had geschreven dat verschillende NA-bestuurders er van overtuigd zijn dat Kovats, voor zijn participaties in de Belgische kopergroep Cumerio en in Norddeutsche Affinerie, stroman had gespeeld voor Vekselberg. 'A-Tec heeft in eigen naam, voor eigen rekening en met eigen middelen langlopend in NA en Cumerio geïnvesteerd', zegt Kovats.

Ook Renova, de investeringsmaatschappij van Vekselberg, heeft de berichten al ontkend. 'Noch ten opzichte van A-Tec, noch ten opzichte van voorzitter Mirko Kovats bestaat er zulk een connectie', aldus woordvoerder Markus Blume.

Viktor Vekselberg is volgens het weekblad Fortune de op drie na rijkste man Rusland. Zijn persoonlijk fortuin wordt op tien miljard dollar geschat. Eind vorig jaar bracht hij zijn aluminiumgroep Dual onder bij collega Rusal van die andere miljardair, Oleg Deripaska. Beide samen vormden zo de grootste aluminiumgroep ter wereld.

In juni lanceerde NA een overnamebod op Cumerio van dertig euro per aandeel. Al snel kwam er echter een kaper op de kust in de vorm van A-Tec. Die bouwde zowel in Cumerio als NA een blokkeringsminderheid op van respectievelijk 30 en 15%.

Vorige week kwamen NA-topman Werner Marnette en Mirko Kovats na maanden onderhandelen tot een voorakkoord om het fusiedossier uit de impasse te halen. Kovats zou zijn Cumerio-aandelen verkopen aan NA en tegelijkertijd zijn belang in het bedrijf niet boven de 20% brengen. Hij zou wel twee zitjes in de raad van bestuur van NA krijgen. Die raad keurde het hele plan echter al af.

Ook de Europese Commissie heeft nog altijd geen groen licht gegeven voor de fusie tussen de twee koperbedrijven. Zij wil eerst een grondig onderzoek naar de mogelijk nadelige gevolgen voor de concurrentiewerking. (fpe)