Lernout vecht tot zijnlaatste snik
Jo Lernout (rechts) kiest ervoor te vechten tot zijn laatste snik, terwijl Pol Hauspie (centraal) zich opvallend onderdanig opstelt. Pol De Wilde Foto: © Pol De Wilde - Corelio
Op het beklaagdenbankje in de zaak L&H zijn er drie grote groepen te onderscheiden: de vier hoofdpersonen (Jo Lernout, Pol Hauspie, Gaston Bastiaens en Nico Willaert), de thuisbankier Dexia (en ex-medewerker Geert Dauwe) en de commissaris-revisor (controleur KPMG en diens partner William Van Aerde), en een reeks betrokkenen in tweede lijn.

Die laatste groep gaat van drie voormalige juridische medewerkers (Christophe Lammar, Patrick De Schrijver en Philip Beernaert), tot de vroegere ceo van FLV Fund (Philip Vermeulen) over de leden van het auditcomité in de raad van bestuur (Dirk Cauwelier, Erwin Vandendriessche en Marc De Pauw), voormalige LHIC-bestuurders (Thomas Denys en Francis Vanderhoydonck), de boekhouder van L&H (Carl Dammekens) en ten slotte de LDC-makelaar Tony Snauwaert. Het LDC-bedrijf LDS is mee gedagvaard, net als de failliete vennootschap LHSP NV zelf.

De strategie van de beklaagden toont opvallende verschillen. Jo Lernout kiest ervoor te vechten tot zijn laatste snik, terwijl Pol Hauspie zich opvallend onderdanig opstelt.

Hauspie was de man die het volledig systeem overzag. Nico Willaert getuigt soms van zeer 'flexibele' verklaringen, blijkt uit het gerechtelijk dossier, terwijl ceo Gaston Bastiaens zijn onschuld staande houdt.

De stichters riskeren maximum vijf jaar cel.

Volgens het parket waren de stichters op alle niveaus betrokken bij de LDC's. Ze hebben het systeem bedacht en uitgewerkt in samenspraak met een aantal mensen van het topmanagement (Bastiaens, De Schrijver, Dammekens) en voerden het uit met hun boekhoudkundige en juridische adviseurs (KPMG en Denys), heet het. Ze waren betrokken bij alle aspecten van de uitvoering: het zoeken van stromannen, het op poten zetten van de (auto)financiering, enzovoort.

Bastiaens komt daarenboven vooral in nauwe schoentjes omwille van de gebeurtenissen in Korea, maar rapporteerde ook regelmatig over de LDC's aan de raad van bestuur en vooral aan het auditcomité, meent het parket die hem een haast irrationele drang naar het produceren van omzetcijfers verwijt.

Dexia verleende drie belangrijke kredieten, maar doordat de wet op de strafrechterlijke aansprakelijkheid van de rechtspersoon slechts op 2 juli 1999 in werking trad, kan de bank slechts voor het derde krediet vervolgd worden. Dauwe staat voor het geheel terecht.

Tony Snauwaert kwam voortdurend tussen in het web van LDC-betalingen en wordt ook mee van witwassen beschuldigd. Hij ondertekende licentiecontracten die aan de basis lagen van de valse omzet, heet het.

Philip Vermeulen (FLV) wordt vooral de investeringen in een aantal LDC's ten laste gelegd.

Denys wordt verweten eerst als advocaat en later als persoonlijk adviseur en als bestuurder van LHIC bijstand te hebben verleend bij de valse omzetcreatie. Hij wordt ook met Vanderhoydonck van voorkennis beschuldigd bij het uitoefenen van aandelenopties. Denys is in het dossier de gebeten hond in de ogen van de stichters, die hem zijn 'overstap' naar Bodson zeer kwalijk nemen.

De juristen De Schrijver, Beernaert en Lammar stelden dan weer de omstreden contracten op, deden mee aan antidatering en waren gefocust op de omzet-erkenning. Het parket spreekt zijdelings over een complete normvervaging.

William Van Aerde en KPMG worden er onder meer van beschuldigd de fraude mee georganiseerd te hebben, valse attesten te hebben afgeleverd en tal van rode vlaggen bewust te hebben genegeerd. KPMG zou zowat alles toegelaten hebben 'zover er maar een draai aan kon gegeven worden'. Ze worden voor de feiten vanaf 2 juli 1999 vervolgd.

Het grote risico is dat, als het hof het mededaderschap aan de fraude bewezen acht, KPMG in de problemen komt met de verzekerbaarheid van eventuele geldsommen die het moet betalen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de Belgische burgerlijke vennootschap.

De leden van het intern auditcomité wisten minstens vanaf midden 1999 dat de LDC's fout zaten, zo stelt het openbaar ministerie. (pdd)