Dollar op dieptepunt tegenover euro
De Amerikaanse munt is naar haar laagste peil gezakt sinds de invoering van de euro in 1999.

De dollar is in september zo'n 4,5 procent in waarde gedaald tot ongeveer 1,42 dollar per euro. Dat was de grootste maandelijkse afkalving sinds december 2003. De vertraagde groei en de inflatie in de VS wakkeren de speculatie aan dat de Federal Reserve de intrestvoeten voor een tweede keer dit jaar zal laten zakken.

De huidige koers begint aardig in de buurt te komen van het absolute dieptepunt dat in 1978 bereikt werd ten opzichte van de toenmalige Belgische frank. Een dollar kostte toen 27,11 frank. Nu kost een dollar in pre-eurotermen ongeveer 28,5 frank.

Het einde van de waardevermindering van de dollar zou nog een tijdje op zich kunnen laten wachten. Deze week zal de Amerikaanse overheid een rapport bekendmaken waarin hoogstwaarschijnlijk staat dat de werkloosheid in september gestegen is tot 4,7 procent. Dat is het hoogste cijfer in meer dan een jaar.

Met het consumentenvertrouwen in de VS gaat het dan weer net de omgekeerde richting uit. Dat staat op zijn laagste peil in twee jaar. De verkoop van nieuwe huizen zakte zelfs tot het laagste peil in zeven jaar. Volgens Alan Greenspan, de voormalige voorzitter van de Federal Reserve, is de kans op een Amerikaanse recessie nu hoger dan enkele maanden geleden. Dat zei hij tijdens een interview op BBC Radio 4.

De daling van de dollar heeft ook een invloed op enkele andere financiële indicatoren. De prijs van het goud is gestegen tot het hoogste niveau sinds 1980. Niet alleen de dollar, ook de stijgende energiekosten maken goud almaar aantrekkelijker als alternatieve investeringsvorm.

De invloed van de tanende dollar op de olieprijs kan groot zijn. 'Als de waarde van de dollar blijft zakken, zal de prijs van de ruwe olie over drie maanden zo'n negentig dollar per vat bedragen', zegt Hojjatolah Ghanimifard, directeur internationale zaken van het Iraanse staatsoliebedrijf. Momenteel is de prijs voor een vat WTI Crude (West Texas Intermediate) zo'n 81,66 dollar.