De beursval van gisteren was fors, maar geen verrassing en misschien zelfs gezond. Alleen zeepbellen worden pas doorgeprikt als het te laat is.

Van onze medewerker

Maandag was al slecht begonnen en gisteren kregen de verkopers volledig de bovenhand. Met verliezen van rond de 3,5% voor de Europese beurzen, was dit de slechtste dag van 2012. Maar de beurzen hebben al wel de beste beurstart in tientallen jaren achter de rug. In plaats van angstwekkend kan een correctie ook gezond zijn.

Als te veel mensen erin beginnen te geloven, is het beste van een beursklim achter de rug. Er is genoeg angst en vrees nodig om de beurzen gezond en de waarderingen laag genoeg te houden. Het alternatief is een zeepbel.

Dat de beurs gisteren al in overdrive ging, heeft te maken met de combinatie van nieuws over twee onderwerpen die bij beleggers doorgaans als een rode lap op een stier werken.

Maandag verlaagde China zijn groeidoelstelling naar 7,5% tegen 8% vroeger. Beleggers beseffen heel goed dat de groei en opkomst van China (en andere groeilanden) de locomotief is voor de wereldeconomie. Dat China zijn economie wil overschakelen van externe naar interne groei is een zeer gezonde evolutie. Ook als de groei daarbij afneemt. Het is zelfs de enige houdbare manier voor China om verder te groeien zonder zich te pletter te rijden tegen allerlei muren. De Chinese leiders willen net een zeepbel vermijden. Maar beleggers waren al aan het zoeken naar excuses om te verkopen en dan betekenen verandering en onzekerheid: verkopen en pas daarna vragen stellen.

Die verkopen werden nog verder aangewakkerd door het tweede onderwerp dat op de beurzen gelijk staat met vloeken: een ongecontroleerd failliet van schuldenzondaar Griekenland. ‘Dat kan 1.000 miljard euro kosten', zei het IFF, het Institute of International Finance. Het rapport dateert al van vrijdag, maar voedde pas gisteren de beurscorrectie.

Wellicht is pas donderdagavond bekend of er voldoende banken zijn om te kunnen spreken van een vrijwillige schuldherschikking. Het voedt alweer de onzekerheid. Op de grafiek is de zogenaamde VIX te zien over de laatste 5 jaar. Die index geeft de prijzen weer van opties op de grootste Amerikaanse aandelen. Hoe hoger die stijgen, hoe groter de zenuwachtigheid bij de beleggers. De VIX was nu gezakt tot een erg laag peil: een teken dat beleggers er iets te gerust op werden.