De Dow Jones moet nog maar 10procent klimmen om een absoluut record te bereiken. Maar vanaf mei beginnen de beurzen dikwijls te sputteren.

Van onze medewerker

Voor de tweede opeenvolgende dag doken de beursindices in het rood. Het is nog net te vroeg voor conclusies, maar voorlopig blijf de maand mei verstoken van een dag met winst. Het beurscliché ‘Sell in May and go away', kan weer de beurscommentaren gaan teisteren.

Maar de twee vorige jaren was beleggen in de lente en de zomer lonend, zodat sommigen al het nieuwe gezegde ‘Stay and play in May' achterna lopen.

De vraag is natuurlijk of het niet normaal zou zijn dat de beurzen het moeilijker gaan krijgen. Zoals bekend is er de jongste tijd heel wat tegenwind, met de hoge olieprijs als wellicht belangrijkste factor. Ondertussen blijven de meeste monetaire autoriteiten de rente verhogen. Gisteren deed India er nog eens 50 basispunten bij. De Indiase Sensex30-beursindex zakte prompt met 2,5% en staat nu op een verlies van 9,6% sinds begin dit jaar.

De enige centrale bankier die nog alle kranen open heeft, is de Federal Reserve. Op zijn eerste persconferentie heeft Fed-voorzitter Ben Bernanke wel gezegd dat de ‘extended period' waarin de beleidsrente nog zeer laag gehouden zou worden, geldt voor ‘enkele vergaderingen' –lees: enkele maanden. Dat is allesbehalve lang, maar toch leeft op Wall Street het gevoel dat hen de eerstvolgende periode niets kan overkomen.

En net die houding is uiteraard gevaarlijk. De Dow Jones staat bijna op een driejarig hoogtepunt en moet nog maar een dikke 10% klimmen om het absolute hoogrecord van oktober 2007 te bereiken. In elke economische cyclus bereiken de meeste beurzen een nieuwe top, maar het zou toch sterk zijn dat de aandelenkoersen op korte termijn die 10% nog zullen dichtrijden.

In elk geval: trop is te veel, zoals ook de zilverprijs lijkt aan te geven. Vorige maanden en vooral de voorbije weken ging de prijs almaar harder naar boven. Op het laatste ging de grafiek bijna verticaal en haalde een ounce zilver net niet de recordprijs van zowat 50dollar van 31jaar geleden.

De zilvermarkt is veel kleiner en het edelmetaal wordt in tegenstelling tot goud ook voor industriële toepassingen gebruikt. De belangstelling voor zilver als goedkoop goud, heeft de markt compleet uit evenwicht getrokken.

Maar nu heeft de Amerikaanse Comex (beurzen voor afgeleide producten) de verplichtingen om te kunnen speculeren op zilver drie keer in korte tijd opgetrokken. Blijkbaar met succes, want de zilverprijs zakte al terug tot 42,5 dollar per ounce. Gisteren ging er zowat 5% af.