Historisch verlies
De Europese sterindex Eurostoxx 50 viel gisteren 7,3% terug, het grootste verlies ooit. Na de Bel-20, die gisteren 5,5% verloor, zijn nu ook de Europese aandelen al zowat 20% gezakt sinds de top in 2007.

Van onze redacteursPascal Dendooven

Bernard Bulcke

De Bel-20 verloor gisteren 5,5%, het op één na grootste dagverlies in de geschiedenis. De dramatische start van de week komt er terwijl de aandelenbeurzen al een van de slechtste januarimaanden ooit aan het neerzetten zijn. Traditioneel is januari een sterke beursmaand. Vorig week verloor de Bel-20 8,1%. De Europese markten zijn nu in een berenmarkt beland.

Een handelaar die belegt voor grote institutionelen, verwoordt de grote onzekerheid op de markten als volgt: 'Dit is een markt waar je van af moet blijven. Ook al kan je zeggen dat er theoretisch koopjes te doen zijn, het is perfect mogelijk dat deze crash nog verder uitdiept. Er schuilt weinig fundamentele redenering achter de uitverkoop. Er is paniek. Ook al zijn er mooie aandelen die vandaag 10% en meer gezakt zijn, ze leken kort geleden, toen ze bijna 20% hoger stonden, ook al koopjes. Met andere woorden: het kan nog lager', waarschuwt de aandelenhandelaar.

Zelf nam hij gisteren geen enkele nieuwe positie, ook al vertrouwt een institutionele groep hem veel cash toe. 'Je moet vaststellen dat er vandaag zonder veel specifiek nieuws in de financiële sector zware klappen worden uitgedeeld. Kijk naar Axa, Allianz, ING, Fortis, Dexia... Men verkoopt uit schrik dat er nog meer slecht nieuws kan komen. Complete paniek. Wachten tot de markt stabiliseert om te kopen, is de boodschap.'

In de markt gonst het ondertussen van de geruchten. Zowel SocGen als Fortis ging over de tongen. Dat laatste zou een gat in de boeken hebben van 1 miljard euro volgens de geruchtenmolen. Beleggers vinden de officiële bankcijfers niet meer relevant.

Vrijdag schrapte Fitch, een agentschap dat de kredietwaardigheid beoordeelt, de hoogste rating van het Amerikaanse Ambac. Ambac is de op een na grootste verzekeraar van obligaties en schuldpapier. En nu Ambac zijn kredietwaardigheid verloren heeft, geldt hetzelfde voor het schuldpapier dat Ambac verzekerde, luidt de redenering.

Het is zelfs niet uitgesloten dat Ambac afstevent op een faillissement, want zonder toprating verliest de groep zijn bestaansreden.

En net zoals met de Amerikaanse hypotheken van slechte kwaliteit is het niet duidelijk wie obligaties of gestructureerde schulden verzekerd door Ambac in portefeuille heeft. Gevolg: iedereen wil af van zijn financiële aandelen.

Het Nederlandse ING verloor 9,5%, in Parijs zakte Axa 9% en Société Générale ging 8,6% onderuit.

In Brussel verloor Dexia 8,2%. Dexia is via dochter FSA een concurrent van Ambac. Fortis moest 6,9% afgeven en KBC 6,77%.

Maar naast de 'financiële paniek' is er ook extreme onzekerheid ontstaan over de richting van de economie. Zal een recessie in de Verenigde Staten de wereld meesleuren? Ook voor Europa wordt nu al op een rentedaling gerekend. Daardoor zakte zelfs de euro.

Na een bijeenkomst van de eurogroep gisteravond in Brussel zei voorzitter Jean-Claude Juncker dat 'een recessie in de VS vandaag niet meer uit te sluiten is'. Maar over de economie in de EU en de eurozone was hij geruststellend. 'De fundamentele gegevens zijn stevig. We voelen ons op ons gemak. Er is geen reden voor de consumenten om hun vertrouwen te verliezen', aldus Juncker.

Hij voegde er wel aan toe dat, indien de economie toch fors negatief zou worden beïnvloed, 'de EU dankzij het gewijzigde stabiliteits- en groeipact over een arsenaal maatregelen beschikt om preventief in te grijpen'. Maar we zijn nog niet zo ver', besloot Juncker.Blz. 2 commentaar.

Blz. E1 Vrees voor instorting banken en economie.