'Monaco is wél een belastingparadijs'
Om te wonen verkiest Tom Boonen Monaco.pn
Foto: © Vincent Kalut
Monaco staat samen met Liechtenstein en Andorra nog altijd op de zwarte lijst van de Oeso.

fiscaal

Van onze redacteur'De prins gaat wel heel creatief met het begrip “belastingparadijs, om om te beweren dat Monaco geen belastingparadijs is', lacht Victor Dauginet. 'Iedereen weet dat Monaco een belastingparadijs is.' De fiscale advocaat reageert op de uitspraken van prins Albert van Monaco gisteren in DeStandaard. 'Monaco is geen belastingparadijs, de begroting wordt voor drie vierde gestijfd met belastinginkomsten uit de eigen economische activiteit. We moedigen mensen zeker niet aan naar hier te komen om hun belastingen te ontvluchten', zei de prins.

'Monaco heeft geen inkomstenbelasting -als dat geen belastingparadijs is, dan weet ik het ook niet', zegt Dauginet.

Ook fiscaal advocaat Luc Vanheeswijck vindt de uitspraak van prins Albert van Monaco 'flauwekul'. 'Waarom zouden al die sporters anders naar daar trekken? Een land waar de inwoners geen inkomstenbelasting betalen is voor mij een belastingparadijs. Alles hangt uiteraard af van de definitie die je hanteert. Als je aan een Luxemburger vraagt of zijn land een belastingparadijs is, gaat die dat ook ontkennen hoewel daar tal van vehikels bestaan om belastingen te vermijden. Voor sommigen maakt onze vrijstelling van meerwaarden op aandelen zelfs van België een belastingparadijs.'

Monaco is trouwens nog een van de drie landen die op de zwarte lijst van belastingparadijzen van de Oeso staan. Dat heeft te maken met het feit dat Monaco zeer weigerachtig is om informatie uit te wisselen met andere landen. Ook Liechtenstein en Andorra staan nog op die lijst. 'Geld dat van Monaco komt, wordt bijna automatisch gemeld aan de antiwitwascel', zegt Dauginet. Tot voor een paar jaar stonden nog 38landen op die lijst, maar de meeste daarvan hebben zich intussen geëngageerd om werk te maken van meer transparantie.

Monaco doet wel mee aan de Europese spaarrichtlijn. Het geeft geen informatie over buitenlanders die er een rekening hebben, maar niet-inwoners met een rekening in Monaco worden belast op hun roerende inkomsten. Op die manier werd vorig jaar iets minder dan 169.500 euro aan België doorgestort.

Het feit dat Monaco geen inkomstenbelasting heeft voor natuurlijke personen, maakt het prinsdom zeer interessant voor wie zich er een optrekje kan permitteren. Het is niet voor niets dat sporters als Tom Boonen en Justine Henin er 'wonen'. De premies die de sporters opstrijken voor hun sportprestaties worden belast in het land waar de prestatie geleverd wordt. Daarvoor kan Monaco dus geen soelaas bieden. Maar de nevenrechten, zoals sponsorgelden en portretrechten, zijn belastbaar in het land waar de belastingplichtige woont.

Wie verhuist, moet dat goed doen. Het volstaat niet om een flatje in Monaco te huren en er ingeschreven te zijn.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig