Beleggers keken bijna uit naar een reden om winst te nemen. Moammar Kadhafi van Libië kwam hen tegemoet.

Van onze medewerker

De beursdag begon met goed nieuws: het vertrouwen van de Duitse inkopers ging in februari nog hoger. En beter nog: blijkbaar zien de bedrijven in de periferie van Europa de activiteiten ook weer aantrekken. Of dat de reden was, is niet duidelijk maar de spanning rond Portugal was gisteren verdwenen.

Toch kenden de beurzen maar één richting gisteren: lager. Na de bijna onafgebroken klim van de aandelenkoersen in de tweede jaarhelft van 2010 en de sterk start van 2011, was het eigenlijk alleen nog uitkijken naar een reden die een terugval kon uitlokken.

De spanning in en rond het Midden-Oosten creëert alle kansen daarvoor. Terwijl de revolutie in Egypte eigenlijk verbazend snel en zonder veel geweld verliep, lijkt dat nu anders in Libië, Algerije, Bahrein en Jemen. Vooral in Libië lijkt de strijd hevig te worden.

Bovendien zijn Libië en Algerije niet-onbelangrijke olieproducenten. Met telkens zowat 2% van de wereldproductie moet hun gewicht ook niet overschat worden, maar tegelijk is het niet verwaarloosbaar. De prijs van Brentolie (uit de Noordzee) dikte gisteren nog eens met 2% aan richting 106 dollar per vat. In de VS blijft de olie nog een heel stuk onder de 100 dollar omdat de olievoorraden er heel groot zijn.

Bovendien bleef Wall Street gisteren gesloten wegens ‘presidents day'. Dat maakt het veel moeilijker om de beursdag van gisteren in te schatten. Zeker op crisismomenten kijken beleggers naar de reacties op Wall Street, maar gisteren waren ze dus op zichzelf aangewezen.

Op momenten van onzekerheid hebben de Europese beurzen de neiging om kopje onder te gaan. Het is dus nog te vroeg om al te verklaren dat de hoognodige correctie echt begonnen is. Daarvoor is het wachten hoe de Amerikaanse beurzen vandaag openen en sluiten.

Dat de olieprijs al een hele tijd lager noteert in de Verenigde Staten, kan er misschien voor zorgen dat Wall Street minder negatief reageert op de hoger klimmende olieprijs.

Langs de andere kant versterken de hoge energiekosten de opwaartse druk op de prijzen en de impact daarvan op de (bedrijfswinst)marges en later eventueel hogere inflatie.

De spanning in het Midden-Oosten beëindigde de correctie in januari van het goud. Met 1.405 dollar is een nieuwe record weer in zicht. De zilverprijs klom gisteren naar 33,4 dollar per ounce: een nieuw dertigjarig hoogtepunt.