De gsm-operator Mobistar voert zijn offensief in de vaste telefonie verder op.

TELECOM

Van onze redacteurMobistar kondigde gisteren de lancering aan van 'ADSL Voice', een nieuwe formule die het mogelijk maakt om voordelig met een vaste telefoon te bellen, zonder dat je een apart abonnement bij Belgacom nodig hebt. De nieuwe dienst maakt gebruik van VoIP-technologie, via een breedbandinternetverbinding.

Dat betekent dat je een ADSL-verbinding bij Mobistar moet nemen om van de nieuwe dienst gebruik te maken. Mobistar biedt ADSL-internet al aan sinds 2005, maar heeft er nog maar zo'n 25.000 klanten voor. Met de nieuwe dienst hoopt de operator wellicht op een forse stijging.

Mobistar biedt ADSL Voice aan voor 48euro per maand. In dat pakket zit een breedbandverbinding (4Mbps, 15GB downloadvolume per maand) en een telefonieabonnement dat recht geeft op 40uur gratis bellen naar vaste lijnen. Andere oproepen zullen worden aangerekend tegen 'voordelige prijzen'. Voor gesprekken naar gsm's betaal je in de piekuren 18,5eurocent (Proximus en Mobistar) tot 26 eurocent (Base) per minuut, plus een connectiekost van 11 cent.

De combinatie van internet met spraaktelefonie wordt technisch mogelijk gemaakt met de zogenaamde 'Livebox', een ADSL-modem waarop je een telefoontoestel kan inpluggen. De huur van de Livebox en twee draadloze telefoontoestellen (met zogenaamde Dect-technologie) is inbegrepen in het maandtarief.

Mobistar zegt een perfecte kwaliteit van het spraakverkeer te kunnen garanderen omdat het niet samengedrukt wordt en gescheiden loopt van het internetverkeer. De technologie die dat mogelijk maakt (IMS), werd door het bedrijf zelf ontwikkeld.

Mobistar is vooral bekend als de op één na grootste gsm-operator van België, maar probeert dat aanbod uit te breiden met internet en vaste telefonie. Het bedrijf bood al langer klassieke vaste telefonie aan onder het merk 'ADSL Talk'. Dat werd geen succes, omdat je nog een apart abonnement bij Belgacom nodig had.

Afgelopen februari lanceerde de operator dan de formule AtHome, waarmee klanten voordelig thuis kunnen bellen met de gsm, voor 10euro per maand. Dat werd wel een kassucces: Mobistar meldde gisteren dat het voor AtHome al bijna 50.000 klanten telt. Met ADSL Voice richt Mobistar zich meer op families met kinderen, die thuis nog een vaste lijn willen behouden.www.standaard.biz/mobistar