De aandeelhouders van ABN Amro bespreken vandaag de twee biedingen.

BANKEN

Van onze redacteurVandaag vergaderen de aandeelhouders van ABN Amro over de biedingen van de Britse bank Barclays en een consortium van Royal Bank of Scotland (RBS), Santander en Fortis. Op de bijeenkomst, die plaatsvindt in Rotterdam, wordt niet gestemd. Maar over de onderlinge krachtsverhoudingen is weinig twijfel. Op de jongste vergadering in april gingen de aandeelhouders van ABN Amro massaal akkoord met een opsplitsing van de bank en dus een overname door het Fortis-trio. De verwachting is dat dit vandaag niet anders zal zijn.

Nochtans riepen de Nederlandse vakbonden de aandeelhouders van ABN Amro gisteren nogmaals op om te kijken naar de lange termijn. Maar zelfs ABN Amro-topman Rijkman Groenink maakte zich in zijn jongste interview (DS 18 september) weinig illusies. Ook hij denkt dat geld straks de doorslag zal geven. Het consortium biedt immers ongeveer 10 miljard euro meer dan Barclays.

Het Fortis-trio werkte gisteren dan ook volop verder aan de financiering van zijn bod. Royal Bank of Scotland (RBS) maakte gisteren bekend dat het preferente aandelen zal uitgeven in de VS. En ook Fortis moet nog voor 3 tot 5miljard euro aan preferente aandelen in de markt plaatsen. Maar nu Fed-voorzitter Bernanke de financiële markten geholpen heeft met een forse renteverlaging, denken de meeste analisten dat dit geen probleem meer zal vormen.

Daarnaast doet Fortis nog een claimemissie van 13miljard euro, waarvan de voorwaarden wellicht morgenavond nabeurs worden bekendgemaakt. Op die manier kunnen beleggers zich vanaf volgende week inschrijven. Tegen 5oktober, wanneer het consortiumbod afloopt, zou het kapitaal beschikbaar moeten zijn. (nta)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig