Rekenen op de banken
Gisteren konden de beleggers in Azië en Europa voor het eerst reageren op de groter dan verwachte rentedaling door de Fed. En net als in Azië en elders op de Europese markten was het enthousiasme op de Brusselse beurs groot. De omzet kende een piek van 830 miljoen euro en er waren nauwelijks aandelen die niet stegen.

Zelfs tegenvallende resultaten van zakenbank Morgan Stanley konden de pret niet bederven. Maar dramatisch slecht zoals doemdenkers verwachtten waren de cijfers ook niet. Vandaag komen concurrenten Goldman Sachs en Bear Stearns met de resultaten. Als die zakenbanken ook geen rampen moeten openbaren, kan de financiële sector mekaar hopelijk weer wat beginnen te vertrouwen. Want per saldo blijft het vooral het wantrouwen tussen de banken dat problemen veroorzaakt.

Dat leidt tot een spiraal van problemen, waarvan de Britse bank Northren Rock het spectaculairste voorbeeld is. Maar die bank staat niet op de rand van het bankroet zoals velen denken. Het zogenaamde noodkrediet van de Bank of England is overigens nog niet eens opgenomen. De goedkope hypotheektarieven van de bank zijn plots wel problematisch geworden als de kortetermijnfinanciering fors hoger schiet omdat niemand de ander nog vertrouwt.

In Brussel won de Bel-20 2,47 procent tot 4.384,70 punten, de beste prestatie in een half jaar tijd.

Op de beurs gaven de financiële waarden gisteren wel al het goede voorbeeld.

KBC steeg met 4procent tot 96,98 euro en Dexia ging 3procent hoger tot 21,68 euro. Fortis deed nog beter en werd 4,2 procent duurder tot 26,14 euro. Het aandeel was de best presterende Bel-20'er. Fortis zit in de laatste fase van de kapitaaloperatie voor het bod op ABNAmro. Dat bod wordt samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander uitgebracht.

Op de brede markt nam OncoMethylome Sciences opnieuw het voortouw. OncoMethylome kwam, voor de tweede dag op rij, met gunstig nieuws over een diagnosetest. Ditmaal gaat het over de screeningtest die OncoMethylome Sciences heeft ontwikkeld voor het opsporen van colorectale kanker.

Deze test blijkt in klinische studies zeer doeltreffend te zijn. Onco steeg met 6procent tot 11,13 euro.