ING lachende derde in China
Foto: © NO BYLINE
Het aandeel van de Chinese Bank of Beijing sloot op de eerste beursdag 81procent hoger.

Het spectaculaire beursdebuut woensdag van Bank of Beijing is goed nieuws voor ING. De Nederlandse bank heeft sinds maart 2005 een aanzienlijk belang in de Chinese bank. Volgens een woordvoerder van ING is dat belang na de beursgang 2,3miljard euro waard, terwijl de oorspronkelijke boekwaarde 166 miljoen euro bedroeg.

De vraag naar de aandelen van Bank of Beijing overtrof gisteren liefst 127 keer het aanbod. Beleggers in Shanghai doken op het nieuwe aandeel omdat ze op korte termijn goede vooruitzichten zien voor de financiële sector. Bovendien verwachten ze dat de bank flink zal profiteren van de Olympische Spelen die volgend jaar in Peking plaatsvinden.

ING nam ruim twee jaar geleden een belang van 19,9 procent in Bank of Beijing, de derde stadsbank in China die naar de beurs gaat. Die participatie is door de beursgang verwaterd tot 16,07 procent. ING is daarmee wel de grootste aandeelhouder, al hebben enkele Chinese staatsinstellingen en -bedrijven samen een groter belang.

Bank of Beijing -dat tot vorig jaar zijn actieterrein wettelijk beperkt zag tot Peking- zal het opgehaalde kapitaal gebruiken om de strijd aan te gaan met grotere concurrenten die geen geografische beperkingen kennen. (nta)