Northern Rock te koop voor prikje?
Foto: © NO BYLINE
Het aandeel Northern Rock krijgt nieuwe klappen na speculatie over een noodverkoop.

Bij de banken moest de noodlijdende Britse bank Northern Rock gisteren -tegen de trend in - opnieuw fors terrein prijsgeven op de Londense beurs. Het aandeel zakte 16procent na speculatie over een mogelijke noodverkoop, fors onder de marktwaarde van de bank, net na de toekenning vorige vrijdag van een noodkrediet door de Britse Centrale Bank.

Met name HSBC zou de bank tegen een prikje willen kopen. Maar ook Lloyds TSB en HBOS zouden een oogje hebben op de grootste Britse hypotheekbank. Er zijn zelfs al Engelse gokkantoren die weddenschappen over de biedrace hebben georganiseerd. Voorlopig is HSBC favoriet met een score van 5tegen2.

Northern Rock had afgelopen week te kampen met een gebrek aan liquide middelen, een gevolg van de kredietcrisis op de internationale markten.

De Britse bank kon door een gebrek aan vertrouwen geen geld meer ophalen bij haar sectorgenoten en dus sprong de Britse Centrale Bank -hoogst uitzonderlijk- bij.

Die aankondiging zorgde dan weer voor paniek bij beleggers en klanten van de bank.

Pas na een overheidsgarantie voor alle spaargeld en nieuwe geldinjecties door de Britse Centrale Bank keerde de rust bij Northern Rock terug. (reuters)