Grote werkgevers organiseren wel vaker een jobbeurs, voor eigen rekening. Banken als Fortis bijvoorbeeld. Of ze houden speciale campusdagen op hogescholen en universiteiten, om jongeren aan de haak te slaan nog voor ze zijn afgestudeerd.

Maar steeds meer bedrijven en arbeidsbemiddelaars -zowel uitzendkantoren als overheidsdiensten zoals de VDAB- bundelen hun rekruteringskrachten op grootschalige jobbeurzen of banenmarkten. Samen voelen de kandidaat-werkgevers zich sterk(er) om de schaarse witte raven op de arbeidsmarkt naar zich te lokken. De aanwezigheid van (rechtstreekse) concurrenten wordt er voor lief bijgenomen.

Het succes van die krachtenbundeling is overweldigend. Vorige zaterdag, 15september, lokte een jobevenement van de bedrijven op en rond de luchthaven van Zaventem liefst 3.500 kandidaat-werkzoekenden. Ze kwamen naar Brussels Airport afgezakt voor een totaalaanbod van 1.500 jobs, verspreid over negentig bedrijven.

Die bedrijven sloegen er de handen in elkaar met de werkgeversfederatie Voka en met de lokale overheid en werkwinkel. De aanwezige hr-managers en rekruteringsexperts toonden zich 'aangenaam verrast door de grote opkomst en de gedrevenheid van de mensen'.

De jobbeurs van Zaventem was evenwel maar een voorproefje op de bijzonder grootschalige banenmarkt die volgende week zal plaatsvinden, op zaterdag 29september. Die dag organiseert de Vlaamse arbeidsdienst VDAB tegelijkertijd een jobbeurs op vijfentwintig locaties in Vlaanderen en Brussel onder het motto: 'Werk zoekt mensen'.

De banenmarkt is volgens de VDAB 'de plek bij uitstek voor wie op zoek is naar een (andere) baan, en voor wie op zoek is naar personeel.'

Het evenement vindt doelbewust op een (vrije) zaterdag plaats, tussen 10 en 17uur. Dat moet niet alleen werklozen maar ook werkenden de kans te geven om naar het jobaanbod te komen kijken. Er gaat extra aandacht uit naar de knelpuntberoepen. Er schreven zich ruim 500 bedrijven in. De kostprijs voor een standje op de banenmarkt is een peulschil: amper 250 euro.

Hoewel de jobmarkten in Vlaanderen plaatsvinden, spelen ook de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris en het Waalse Forem er een rol in. Zij gaan 'hun' werkzoekenden oproepen om actief deel te nemen. Waalse werklozen krijgen speciaal voor de banenmarkten lessen Nederlands. En er worden 'speciale bussen' ingezet om de Brusselse en Waalse werkzoekenden ter plaatse te krijgen.

Helemaal uniek is de samenwerking met Nederland, dat al langer dergelijke banenmarkten organiseert. Het Centrum voor Werk en Inkomen, de Nederlandse tegenhanger van de VDAB, zal Nederlandse bedrijven naar Vlaanderen halen, onder meer naar Tongeren, en omgekeerd zal de VDAB aanwezig zijn op de banenmarkten in Terneuzen en Maastricht.

De banenmarkt van 29september krijgt hoog bezoek. In Anderlecht mogen bedrijven en werkzoekenden het gezelschap verwachten van kroonprins Filip. Diens aanwezigheid op de jobbeurs is geen toeval, meldt het Paleis. 'Het interregionale luik van de banenmarkt en het busvervoer worden gesteund door het Prins Filipfonds. Vorig jaar nam de prins al deel aan een werkvergadering in Moeskroen en bezocht hij een jobbeurs in de installaties van de VDAB in Wevelgem.'

Op de website van de overheidsdienst wordt in één adem door reclame gemaakt voor een andere jobbeurs, op dezelfde zaterdag 29september. Het gaat om de jaarlijkse editie van het Jobcafé, uitgebaat door het uitzendbedrijf Randstad. Van 10 tot 14uur zullen Randstad-kantoren in het land de deuren openen.

En er zijn nog meer partners van de VDAB die hun inbreng laten gelden. Deze week al, op vrijdag 21 en zaterdag 22september, gaat in Flanders Expo Gent een jobbeurs plaats, in de schaduw van de jaarbeurs Accenta. Hier steunen Jobspotter, het regionale jobmedium uitgegeven door Corelio, en de werkgeversfederatie Voka het initiatief.

Maar terug naar zaterdag 29september. Dan gaat in Brussel de European Job Day door, een jobbeurs die de expliciete steun geniet van de Europese Commissie en van de Belgische werkgeverskoepel VBO.

Job Day Europe wil volgens de organisatoren 'informatie geven aan studenten, werkzoekenden of mensen die een baan hebben over de mogelijkheden om in andere landen van de Europese Unie aan de slag te gaan of om daar een opleiding te volgen, de voorwaarden om als expat gedetacheerd te worden, de mogelijkheid om Europees vrijwilligerswerk te doen en alle praktische modaliteiten om elders in Europa een vak uit te oefenen.'

En nog: 'Om werkgevers die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers in contact te brengen met mensen die op zoek zijn naar een baan of die graag werkervaring willen opdoen in een ander EU-land.'

Het evenement wil vooral alle jobaanbiedingen in de verf zetten van de 'agentschappen en kantoren die gelieerd zijn met de Europese instellingen in Brussel'.

De locatie voor deze jobbeurs is symbolisch: het Berlaymontgebouw. Een vijftigtal werkgevers en een tiental opleidingsinstellingen hopen er 5.000 gegadigden te ontvangen, 'afkomstig uit heel België maar ook uit de buurlanden'.

Prins Filip zal er hier niet bij zijn, maar met tennisvedette Justine Henin als guest star oogt de affiche ook al niet mis.www.vdab.be/banenmarkt

www.jobspotter.be

www.randstad.be

www.jobdays.eu