Nokia Siemens draagt 163 mensen over aan Devoteam
De herstructurering bij Nokia Siemens lijkt minder zwaar dan gevreesd.rr
Foto: © Bart Van der Moeren
De Franse IT-consultant Devoteam neemt de onderzoeksafdeling in Herentals over.

telecom

De directie van Nokia Siemens Networks maakte de geplande outsourcingoperatie gisteren bekend op een bijzondere ondernemingsraad, die was bijeengeroepen op vraag van de vakbonden (DS 19september). De betrokken mensen werken op de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling. Devoteam heeft beloofd om dezelfde arbeids- en loonvoorwaarden te bieden, terwijl Nokia Siemens Networks nog zeker drie jaar onderzoeksopdrachten zal blijven geven. De werknemers zouden in Herentals kunnen blijven werken.

De herstructurering bij Nokia Siemens is daarmee minder zwaar dan gevreesd. De vakbonden hadden de afgelopen dagen gespeculeerd over het mogelijke ontslag van zowat 200 werknemers. Ook de 80werknemers van de afdeling OTN blijven buiten schot. Toch zeggen de bonden dat ze blijven vrezen voor de toekomst van de rest van de vestiging in Herentals, waar Nokia Siemens nog zo'n 440 mensen op de loonlijst zal hebben. 'Er is zogezegd geen enkel probleem want er vallen geen ontslagen, maar de hele uitbesteding past wel in een internationale besparing. Dan vrezen we dat er toch meer aan de hand is', zegt Leo Lauwerysen van het ACV.

De Belgische directeur van Nokia Siemens, Filip Rommelaere, ontkent dat. 'We hebben in juni al gezegd dat er buiten de onderzoeksafdelingen maximaal 25 jobs weg moesten. Het zullen er waarschijnlijk minder zijn. Het bedrijf wil de activiteiten in België voortzetten', zegt hij. Herentals blijft volgens Rommelaere ook het competentiecentrum voor de West-Afrikaanse markt, zoals onder Siemens al het geval was.

Vandaag is er een personeelsvergadering. 'We moeten ervoor zorgen dat de mensen die niet op het aanbod willen ingaan, een opvangnet krijgen. De directie wil zo snel mogelijk met informatie- en consultatiesessies beginnen', zegt Lauwereysen.

Devoteam, dat beursgenoteerd is in Parijs, is een twaalf jaar oude IT-dienstverlener met een sterke focus op netwerkinfrastructuur. Het bedrijf mikt dit jaar op 365 miljoen euro omzet en telt ruim 3.500 werknemers. In ons land nam het vorig jaar de IT-consultant Guidance over. (wdp)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig