Kerkorian verliest van Daimler-Chrysler
Kirk Kerkorian.ap
Foto: © ROGELIO SOLIS
Kirk Kerkorian werd niet misleid toen Daimler en Chrysler in 1998 de handen in elkaar sloegen. De 90-jarige miljardair beschuldigde DaimlerChrysler in 2000 van overtredingen op de Amerikaanse beurswetgeving. Hij was boos omdat Daimler de fusie met het Amerikaanse Chrysler in 1998 voorgesteld had als een 'fusie van gelijken', terwijl twee jaar later duidelijk werd dat het om een overname ging en Chrysler een divisie geworden was van de Duitse industriële groep. In dat geval had Daimler een bonus moeten betalen om de controle te verwerven, maar dat is nooit gebeurd.

Kerkorian, die een belang van 13,75 procent in Chrysler had, viel na de fusie terug op 3,5procent en werd zo de op twee na grootste aandeelhouder van de fusiegroep. Hij eiste een schadevergoeding van 3miljard dollar, maar zijn eis werd gisteren in hoger beroep afgewezen door de rechtbank. 'Hoe zou een geslepen investeerder als Kerkorian de rechtbank ervan kunnen overtuigen dat hij zich zand in de ogen heeft laten strooien?', zegt Robert Zito, topadvocaat in New York.

Sinds kort is de zaak eigenlijk ook al zonder voorwerp geworden. DaimlerChrysler heeft Chrysler intussen verkocht aan het durfkapitaalfonds Cerberus.

Kerkorian, een zoon van Amerikaanse immigranten, heeft al heel wat watertjes doorzwommen. Hij was in de Tweede Wereldoorlog piloot bij de Britse RAF. Na de oorlog kocht hij een tweemotorig toestel en begon passagiers van Californië naar Las Vegas te transporteren. Zo ontstond een eigen luchtvaartmaatschappij, Trans International Airlines. Die verkocht hij in 1962, kocht ze later terug, en verkocht ze in 1968 opnieuw. De opbrengst investeerde hij gedeeltelijk in de filmstudio MGM, waarover hij in 1979 de controle verwierf. MGM verkocht hij 3keer.

Toen zette Kerkorian zijn zinnen op Chrysler, bouwde er een belang in op, maar slaagde er nooit in om het bedrijf over te nemen. Hij bouwde ook een van de grootste hotelcasino's in Las Vegas, met 5.000 kamers en een bijhorend attractiepark van 20hectare. Forbes schat zijn vermogen op 15miljard dollar. (cv)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig