Cultuurzender Exqi ook via Telenet en Coditel
Gabriel Fehervari.pn
Foto: © Christophe Licoppe
Binnenkort kunnen alle Vlaamse en veel Brusselse gezinnen Exqi ontvangen.

MEDIA

Exqi is de cultuurzender van Euro1080, dat deel uitmaakt van de sinds mei beursgenoteerde Alfacam Group. Exqi startte zijn uitzendingen een jaar geleden, op 1oktober 2006. Maar tot nog toe was de zender alleen te bekijken via In.di, het digitale televisieplatform van de Vlaamse kabelmaatschappijen Integan, Interelectra, PBE en WVEM. Die dekken Limburg en grote stukken van Antwerpen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en hebben zo'n derde van de Vlaamse gezinnen als klant. In.di biedt Exqi aan in standaarddefinitie (sdtv) én in high definition (hdtv). Hdtv biedt een veel betere beeldkwaliteit dan sdtv.

Euro1080 sloot nu ook een distributieakkoord met Telenet, dat kabeltelevisie in de rest van Vlaanderen aanbiedt, en met Coditel, dat actief is in een groot deel van Brussel. De digitale abonnees van Telenet kunnen Exqi vanaf 1oktober ontvangen, zij het alleen in standaarddefinitie. Telenet biedt immers nog geen uitzendingen in high definition aan, maar zou daar volgens Gabriel Fehervari, de topman van Euro1080 en van Alfacam, binnenkort wel mee beginnen. Coditel zal Exqi wel uitzenden in sdtv en in hdtv.

Dat betekent dat in principe alle Vlaamse gezinnen, en een groot deel van de Brusselse binnenkort Exqi kunnen ontvangen, als zij tenminste een abonnement op digitale televisie hebben.

Voor Euro1080 wordt het dankzij het ruimere bereik gemakkelijker nieuwe adverteerders aan te trekken. Fehervari wees er gisteren op dat de 'structurele partners' ook veel meer 'visibiliteit' krijgen. Een van die partners is bijvoorbeeld Carlsberg, dat zich als merk wil koppelen aan bepaalde programma's.

Coditel gaat bovendien, net als In.di, ook de andere zender van Euro1080, HD1, uitzenden. HD1 is een sport- en lifestylezender, die overigens nu ook verdeeld wordt via Arabsat, waardoor hij per satelliet te bekijken is in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Financiële details over de akkoorden met Telenet en Coditel werden niet gegeven, maar tijdens een analistenmeeting gisteren zei Fehervari dat de inkomsten voor Euro1080 bestaan uit een 'flat fee' of een vast bedrag, met daarbovenop een bedrag(je) per gebruiker per maand. De inkomsten stijgen dus naar gelang er meer digitale abonnees komen.

Volgens Fehervari zou overigens ook BelgacomTV van plan zijn om, 'over enkele maanden', met high definition televisie van start te gaan. Het probleem is echter dat adsl, de 'snelle-internettechnologie van Belgacom, te weinig capaciteit heeft om hdtv door te sturen: dat kan alleen via de betere technologie, vdsl. Het netwerk van Belgacom is nog niet helemaal klaar voor vdsl. (kdr)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig