Banken

KBC en Fortis kiezen voor V-PayVisa heeft een overeenkomst met de banken KBC en Fortis voor de uitgifte van de debetkaart V-Pay. Dat heeft Michiel Wielhouwer, directeur voor Visa in de Benelux, gisteren aangekondigd. De debetkaart V-Pay is een concurrent voor de Maestro-kaart van MasterCard. Het gaat om bankkaarten die in gans Europa kunnen worden gebruikt, in het kader van de eenmaking van de Europese betaalruimte. De V-Pay kaart wordt al gebruikt in onder meer Italië en Duitsland. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste V-Pay kaarten in ons land in omloop zullen worden gebracht. Visa hoopt dat in 2008 te kunnen doen. (belga)

energie

Benzine en stookolie goedkoper

Super95, super98 en stookolie worden vandaag opnieuw een beetje goedkoper. Superbenzine95 mag voortaan maximaal 1,44 euro per liter kosten, 2,1eurocent minder dan de huidige maximumprijs. Super98 wordt eveneens 2,1eurocent goedkoper. De maximumprijs bedraagt nu 1,458 euro per liter. Voor een liter stookolie moet 1,11eurocent minder worden betaald voor wie meer dan tweeduizend liter bestelt. De maximumprijs bedraagt nu 67,16 eurocent per liter bij leveringen van meer dan tweeduizend liter en 69,51 eurocent wanneer u minder inslaat. (belga)

Banken

Vers kapitaal nodig bij WestLB

DUSSELDORF/FRANKFURT De Duitse regionale bank WestLB heeft vorig jaar door frauduleuze aandelenmanipulaties en de crisis op de Amerikaanse vastgoedmarkt een nettoverlies van 1 miljard euro geleden. Verder zet de bank een gelijkaardig bedrag opzij voor mogelijk verdere afschrijvingen.

Om de staatsbank bij te springen, willen de aandeelhouders een kapitaalverhoging van 2 miljard euro doorvoeren. De bank blijft karig met details. WestLB-voorzitter Alexander Stuhlmann ontkende inmiddels wel een bericht in de regionale pers dat de bank van plan is 2.000 van de in totaal 5.900 medewerkers te ontslaan. (afp, dpa)